UROŠ TORTA Starinska poslastica po receptu iz bakine sveske, raskošna i neodoljiva
Drugačija i ukusna, zavolećete je na prvi zalogaj.
Potrebno je:
Za kore:
- 4 belanca
- 4 kašike šećera
- 4 kašike mlevenih oraha
- 1 kašika brašna
- na vrh kašičice praška za pecivo
Fil:
- 1,5 l mleka
- 32 žumanca
- 200 g gustina
- 15 kašika šećera
- 375 g maslaca ili margarina
- ekstrakt vanile
- 300 g lešnika
- 300 g šlaga
- 400 ml mleka ili kisele vode
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodajte orahe, brašno i prašak za pecivo. Izlijte smesu u pleh obložen pek papirom. Pecite 12 do 13 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Tako napravite 8 kora. Izvadite iz pleha, pa odlepite ivice sa papira. Žumanca pomešajte sa šećerom i gustinom, pa dodajte malo hladnog mleka i izmešajte. Ostatak mleka stavite da provri, pa zakuvajte žumanca i mešajte dok se ne zgusne. Skinite sa vatre, pa prebacite u veću posudu i pokrijte folijom i ostavite da se prohladi. Maslac penasto umutite, pa dodajte u fil i umutite. Dodajte vanilin ekstrakt pa opet umutite. Zasebno umutite šlag sa kiselom vodom. Izblendajte lešnike. Filujte redosledom kora, fil, šlag, a između lešnici. Ostavite u frižideru da se torta ohladi. Prijatno!
Možda vas zanima:
POSNA TORTA SA VIŠNJAMA MAMI NA PARČE VIŠE I dupla mera će biti malo
Ješćete je i mrsnim danima.
BRZA TORTA SA MALINAMA Gotova dok trepnete, a po ukusu joj nema ravne
Nema ko vam neće tražiti dodatno parče.
LENINA TORTA SA KAFOM Kremasta i neodoljiva, a nema paljenja šporeta
Najbolje služite uz šoljicu kafe.
SLADOLED TORTA OD 3 SASTOJKA I ledi i sladi u isto vreme, a gotova za 5 minuta
Kremasta i osvežavajuća, za sve prilike.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)