Danas se slavi međunardoni DAN ČEDAR SIRA pa ga proslavite uz ukusnu toplu čorbicu s brokolijem i čedar sirom
Danas je Nacionalni dan čedar sira koji se slavi svakog 13. februara. Ono što čedar čini tako popularnim sirom jeste to što se može koristiti za pravljenje tako ukusnih jela kao što su mekendčiz, topli sendvići, gratinirani krompir te čizburgeri, a odlično ide i na picu jer se rasteže.
Prema legendi, sir čedar je prva otkrila mlekarica koja je živela pre 800 godina. Ona je, naime, ostavila kantu mleka u pećinama Čedar klisure, a zatim se vratila kasnije i otkrila da se mleko pretvorilo u čedar sir. Davne 1840. engleska kraljica Viktorija dobila je džinovski točak od čedara za svoje venčanje težak hiljadu funti - što je oko 15 puta veće od težine prosečnog točka od čedra.
Čedar sir se proizvodi od punomasnog kravljeg mleka. Poreklo kao i naziv vodi od britanskog sela Čedar. Smatra se za jedan od najprepoznatljivijih sireva u Engleskoj. Specifičnog je ukusa i mirisa, dok je boja najčešće narandžasta. Lako je topljiv pa jga deca obožavaju.
Čorba od brokolije i čedar sira
Sastojci:
4 kašike putera
1 manji crnii luk
30 g brašna
700 ml pilećeg bujona
1 veći cvet brokolija
1 šargarepa
400 ml mleka
350 g rendanog čedar sia
so, biber
Priprema:
Otopite puter, dodajte sitno seckani crni luk i prodinstajte nekoliko minuta. Umešajte brašno, mešajte, pa ulijte bujon. Posolite i pobiberite. Brokoli isecite na komade, šargarepu narendajte i ubacite u bujon. Kad provri, krčkajte još 20 minuta. Kada povrće omekša, dodajte mleko i umešajte čedar. Kuvajte još malo i dodajte začine po ukusu.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
Teši dušu, greje telo BELA ČORBA koja se pravi od osnovnih namirnica koje svi imate u kući
Ovo je izrazito zimsko jelo i pravi se od osnovnih namirnica. Izuzetno je krepka čorbica i preporučuje se deci kao glavni obrok.
Jednostavna za pripremu a jeftina ČORBA od CVEKLE, JABUKE I ĐUMBIRA
Cvekla - tako zdrava, uvik dostupna i cenovnom prihvatljiva. Šteta što nije više zastupljena u našim kuhinjama pa vam predlažemo recept za ovu sjajnu čorbicu.
Dosadile su vam klasične čorbe i voleli biste da probate nešto novo? Probajte ovu s kukuruzom i nećete se pokajati
Probajte nešto novo a preiukusno - čorbica od povrća s kukuruzom očarava svojim slatko-slanim ukusom. Još ako dodate papričicu, ukus će biti neviđeno dobar.
Ne zna se da l je lepše boje, mirisa ili ukusa ČORBA OD PEČENIH PAPRIKA koje ne moraju da se ljušte!
U Srbiji se od pečenih paprika prave uglavnom tradicionalna jela, ali sad vam predlažemo da probate nešto sasvim drugačije – potaž od pečenih paprika, koji se priprema brzo i jednostavno.
HLEB ISPOD SAČA BOLJI OD KLASIČNOG Po receptu pevačice Nede Ukraden, mekan kao duša
Neda Ukraden, pevačica čija je višedecenijska karijera uzor mnogim mladim talentima, spada u zvezde koje su potvrdile da je za dugoročan opstanak na muzičkoj secni potreban veliki trud i rad, ali i fenomenalan vokal. Iako i dalje nastupa, ova muzička umetnica sa diplomama dva fakulteta, majka i baka troje unučadi obožava da kuva za svoje najmilije, a da je vrsna domaćica, pokazuje i ovaj starinski hleb ispod sača.
ALFREDO PASTA SA PILETINOM Najbolji italijanski recept za aromatični delikates, a gotova za 15 minuta
Slasna pasta osvojiće i one koji ne vole testeninu.
GURMANSKA PUNJENA JAJA Dekorativna i ukusna, nestaće sa stola odmah
Prave se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
SAVETI ZA NAJBOLJI ROŠTILJ Na ovaj način će pljeskavice i ćevapi biti najbolji
Primenite ove jednostavne savete i meso će da bude sočno, a dobićete brojne komplimente.
AJRAN Turski jogurt od 3 sastojka krepi organizam u trenu
Napitak bogat belančevinama, vitaminima i mastima.
Komentari (0)