Danas se slavi međunardoni DAN ČEDAR SIRA pa ga proslavite uz ukusnu toplu čorbicu s brokolijem i čedar sirom

alo.rs/I. V.

08:19

Sezonski recepti 0

Danas je Nacionalni dan čedar sira koji se slavi svakog 13. februara. Ono što čedar čini tako popularnim sirom jeste to što se može koristiti za pravljenje tako ukusnih jela kao što su mekendčiz, topli sendvići, gratinirani krompir te čizburgeri, a odlično ide i na picu jer se rasteže.

Danas se slavi međunardoni DAN ČEDAR SIRA pa ga proslavite uz ukusnu toplu čorbicu s brokolijem i čedar sirom
Pexels

 

Prema legendi, sir čedar je prva otkrila mlekarica koja je živela pre 800 godina. Ona je, naime, ostavila kantu mleka u pećinama Čedar klisure, a zatim se vratila kasnije i otkrila da se mleko pretvorilo u čedar sir. Davne 1840. engleska kraljica Viktorija dobila je džinovski točak od čedara za svoje venčanje težak hiljadu funti - što je oko 15 puta veće od težine prosečnog točka od čedra.

Čedar sir se proizvodi od punomasnog kravljeg mleka. Poreklo kao i naziv vodi od britanskog sela Čedar. Smatra se za jedan od najprepoznatljivijih sireva u Engleskoj. Specifičnog je ukusa i mirisa, dok je boja najčešće narandžasta. Lako je topljiv pa jga deca obožavaju.

 

Čorba od brokolije i čedar sira

Sastojci:

4 kašike putera

1 manji crnii luk

30 g brašna

700 ml pilećeg bujona

1 veći cvet brokolija

1 šargarepa

400 ml mleka

350 g rendanog čedar sia

so, biber

Priprema:

Otopite puter, dodajte sitno seckani crni luk i prodinstajte nekoliko minuta. Umešajte brašno, mešajte, pa ulijte bujon. Posolite i pobiberite. Brokoli isecite na komade, šargarepu narendajte i ubacite u bujon. Kad provri, krčkajte još 20 minuta. Kada povrće omekša, dodajte mleko i umešajte čedar. Kuvajte još malo i dodajte začine po ukusu.
 

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

 

Možda vas zanima:

hleb ispod sača

HLEB ISPOD SAČA BOLJI OD KLASIČNOG Po receptu pevačice Nede Ukraden, mekan kao duša

17:00

19 maj, 2024

Sezonski recepti

Neda Ukraden, pevačica čija je višedecenijska karijera uzor mnogim mladim talentima, spada u zvezde koje su potvrdile da je za dugoročan opstanak na muzičkoj secni potreban veliki trud i rad, ali i fenomenalan vokal. Iako i dalje nastupa, ova muzička umetnica sa diplomama dva fakulteta, majka i baka troje unučadi obožava da kuva za svoje najmilije, a da je vrsna domaćica, pokazuje i ovaj starinski hleb ispod sača.

Komentari (0)

Loading