ĐAKONIJA KOJU SVI OBOŽAVAJU Leskovačka mućkalica, simbol srpske kuhinje
Ovaj specijalitet je, kažu, nastao spontano, a ubrzo je postala tražen specijalitet na meniju mnogih domaćih kafana i restorana
Sastojci:
- 1 kg svinjskog mesa od vrata, sa masnoćom
- 200 g mesnate sveže slanine
- 4-5 glavica krupnog crnog luka
- 10 pečenih, oljuštenih i iseckanih paprika
- 500 g očišćenog paradajza, a može i flaširanog iz zimnice, nikako kečap!
- 2 glavice belog luka
- 2-3 suve paprike
- soli po ukusu
- 1,5 dl ulja
Priprema:
1. Meso uvaljajte u začin, isecite ga na deblje šnicle, pa zatim na srednje krupne kocke.
2. Ispecite na roštilju (može i na roštiljskom tiganju), najbolje je ako se naprave ražnjići, pa meso posle pečenja skinite sa štapića.
3. Parčiće možete obmotati slaninom ili slaninu posebno ispeći i kasnije dodati u povrće.
4. U međuvremenu iseckajte sitno crni luk i utrljajte u njega dve kašike soli, kako bi izgubio ljutinu. Dinstajte ga na ulju dok se sasvim ne istopi, neprestano mešajući, uz dodavanje tople vode.
5. Kad je luk upržen, dodajte sečene paprike i paradajz, i seckani beli luk.
6. Dinstajte dok ne ispari tečnost.
7. Dodajte meso, nalijte sa malo vode i krčkajte dok se povrće ne pretvori u kompaktnu smesu. Začinite i dobro zaljutitite po ukusu.
Možda vas zanima:
RUČAK SPREMAN ZA 15 MINUTA Tikvice iz rerne, zdravija i brža verzija čuvenog domaćeg jela
Kad dođete sa posla, ovaj ručak možete da spremite brzo i jednostavno. Odličan je i kada vam dođu nenajavljeni gosti, pa nemate baš mnogo vremena. Zaposlene žene ga vole, brzo se sprema, jednostavan je, a toliko ukusan da ćete njime sve oduševiti
PRAVI KLASIK U KULINARSTVU Svinjski vrat bez koske u umaku od piva i luka, ručak za desetku
Meso je izvanredno mekano, umak je baš fino kremast, sve je potaman
SVE NAMIRNICE VEĆ IMATE U KUĆI Napravite brzi, jeftin, a ukusan ručak od svega par sastojaka
Ako ne znate šta biste danas pripremali za ručak, evo jedne odlične ideje
Pokažite svekrvi ko je gazdarica u kući PRAVA LESKOVAČKA MUĆKALICA prste ad iz'edeš od slasti
Mućkalica je jedno od popularnijih jela iz južne Srbije. Pravi se od raznih vrsta mesta a ako je od onog preostalog s roštilja, tu neće biti greške.
POSNI RIŽOTO SA PEČURKAMA I KAČKAVALJEM Ukućani će stajati u redu za još
Fenomenalan obrok držaće vas dugo sitim, a osvaja na prvi zalogaj.
OČISTITE KERAMIČKU RINGLU ZA TREN OKA Nema ribanja ni struganja, samo ovaj 1 sastojak
Očistite prljavu ringlu brzo i lako uz pomoć jednostavnog trika iskusnih domaćica.
SUTLIJAŠ SA JAGODAMA BOLJI OD ONOG KLASIČNOG Desert za sva vremena i prilike
Sutlijaš sa jagodama oboriće s nogu sve, zato najbolje stavite duplu meru.
PITA SA ŠAMPINJONIMA Posna i slasna, hrskavih kora i sočnog nadeva, za savršen početak dana
Sočna posna pita, držaće vas dugo sitim, ukusa koji se pamti.
TURSKA PICA BOLJA OD ONE KLASIČNE Tradicionalni recept za Lohmadžun
Ako volite picu, ovu ćete obožavati. Mleveno meso daje poseban šmek, zato najbolje stavite duplu meru.
Komentari (0)