NAJLEPŠA JELA I PREDJELA ZA PRAZNIČNU TRPEZU Pokažite umeće u kuhinji i raspametite goste!

Ivana Pavlović

10:00

Sezonski recepti 0

Ajvar rolat, rolovana svinjska plećka, konjička salata, biftek Velington, punjeni krompir, krmenadla u korisi od sira, Valford salata ili slana rozenka. Savršen izbor za prazničnu trpezu, gosti će biti oduševljeni a vi ponosni kako je sve ukusno.

ajvar rolat
Shutterstock

Ajvar-rolat

Sastojci:

  • 4 kašike brašna
  • 4 jaja
  • 4 kašike ajvara
  • 4 kašike kisele pavlake
  • 1 kašičica soli

Fil:

  • 200 g krem sira
  • 200 g pavlake
  • 100 g kačkavalja

Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite i dodajte so. U drugu posudu sipajte žumanca, ajvar i kiselu pavlaku. Umutite mikserom, a potom dodajte brašno i sneg od belanaca naizmenično, pa dobro sjedinite. Stavite u pleh papir za pečenje, sipajte smesu i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Pečenu koru umotajte u vlažnu krpu i ostavite da se ohladi. Urolajte i ostavite sa strane. Pomešajte sastojke za fil, pa nafilujte rolat, pa ga ponovo urolajte. Pre služenja ga dobro ohladite. 

Rolovana svinjska plećka
Sastojci: 

  • 1,5 kg svinjske plećke bez kosti
  • 200 g dimljene slanine
  • 10 krastavčića
  • glavica belog luka
  • 200 g ajvara
  • 50 ml ulja
  • čaša belog vina

Priprema:
Meso rasecite napola, rastanjite tučkom, posolite, pobiberite, premažite uljem i senfom, a potom natrljajte čenovima belog luka. Slaninu i sir isecite na tanke režnjeve, krastavčiće na kolutove, pa ih poređajte po mesu koje ste premazali ajvarom, urolajte ga i zavežite. Prelijte meso ostatkom ulja i čašom belog vina. Stavite u tepsiju, zatvorite folijom i pecite oko dva sata na 180 stepeni. Izvadite iz rerne, meso okrenite, opet zatvorite folijom i vratite u rernu na još sat vremena. Desetak minuta pre završetka pečenja skinite foliju i meso zapecite da dobije finu koricu. Isecite na tanke režnjeve i poslužite.

Konjička salata
Sastojci:

  • 1/2 kg sremskog sira 
  • 2 kuvana jaja 
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašika senfa 
  • 100 g majoneza 
  • 2 dl kisele pavlake 
  • 5 kiselih krastavčića 
  • malo soli i bibera

Priprema:
Kisele krastavčiće, beli luk i jaja sitno iseckajte. Sir izgnječite viljuškom, pa dodajte pavlaku, majonez i senf. Mešajte dok se masa lepo ne ujednači, pa dodajte krastavčiće, jaja i beli luk. Promešajte još jednom, proverite da li je dovoljno slano, pa dodajte soli i bibera.

Biftek Velington
Sastojci:

  • 400 g goveđeg bifteka
  • 200 g sitno seckanih pečuraka
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika putera
  • 1/2 šolje paštete od pačje jetre
  • 4-6 kriški pršuta
  • 250 g lisnatog testa
  • 1 jaje

Priprema:
Ispecite biftek na malo ulja sa svih strana u vrućem tiganju, pa ga ostavite na stranu da se ohladi. Ispržite luk na ulju, dodajte sitno iseckane pečurke i prodinstajte sa još malo putera. Dodajte vino i kad tečnost ispari, sklonite sa vatre i ostavite da se hladi. Preko testa stavite prvo pršut, pa pečurke, a onda i meso. Lisnato testo zamotajte oko bifteka. Premažite umućenim jajetom, nožem išarajte površinu testa i pecite na 200 stepeni oko 30 minuta.

Punjeni krompir
Sastojci:

  • 8 krompira
  • 250 ml kisele pavlake
  • 250 g mesnate slanine
  • 50 g putera
  • 100 g šampinjona
  • peršun
  • so, biber

Priprema:
Krompir sa korom kuvajte oko 40 minuta u posoljenoj vodi. Za to vreme sitno seckane pečurke propržite na puteru zajedno sa slaninom isečenom na kockice. Kada se malo prohladi, umešajte pavlaku i seckani peršun. Prohlađen krompir isecite uzduž na polutke, svaku polutku izdubite, pa taj sadržaj pomešajte sa pripremljenom smesom od pečuraka i šunke. Začinite i napunite krompir, pa ređajte u pleh. Na svaku polovinu stavite komadić putera i pecite oko 20 minuta na 200 stepeni. Za serviranje ukrasite svežim peršunom.

Krmenadla u korici od sira
Sastojci: 

  • 1,5 kg svinjskog karea bez kostiju
  • 15 šnita praške šunke
  • 8 šnita kačkavalja
  • so, biber
  • malo senfa
  • glavica crnog luka
  • ulje
  • bujon za podlivanje

Priprema: 
Meso zasecite plitko i poprečno na razmaku od dva prsta i svaki zarez natrljajte senfom. Ceo komad mesa dobro istrljajte solju i sveže mlevenim biberom. Kare obložite šunkom i sirom, pa obmotajte koncem. Luk isecite na kolutove, pa ih poslažite na aluminijumsku foliju. Preko luka stavite pripremljeno meso i čvrsto uvijte foliju. Stavite u zagrejanu rernu i pecite oko sat vremena, a onda foliju otvorite i pecite dok meso ne dobije lepu boju. Pre serviranja meso ostavite na toplom da malo odstoji.

Valdorf salata
Sastojci:

  • 1 veća jabuka greni smit
  • 1 koren celera
  • sok od pola limuna
  • 1 šolja seckanih oraha
  • 1 kašičica rena
  • 200 ml kisele pavlake
  • 100 g majoneza
  • so, biber

Priprema:
Očišćen celer prokuvajte 5 minuta, pa kad se ohladi narendajte na krupnije rende i poprskajte sokom od limuna. Očišćenu jabuku iseckajte na kockice i dodajte celeru sa dve trećine oraha. Posolite i pobiberite, pa prelijte mešavinom pavlake i majoneza. Pre posluživanja ukrasite ostatkom oraha.

Slana rozenka
Sastojci:

  • 1 pakovanje kora za rozen tortu
  • 500 g kravljeg sira
  • 400 g kisele pavlake
  • 100 g putera
  • 250 g šunke 
  • 200 g ajvara 
  • 100 g majoneza 
  • 100 g edamera

Priprema:
Umutiti maslac sobne temperature, pa dodati majonez, pavlaku, feta sir, sjediniti fino smesu, podeliti na dva dela, pa u jedan dodati seckanu šunku, a u drugi ajvar. Filovati rozen korice: korica, fil ajvar, korica beli fil i tako redom. Završiti zadnju koru ajvarom, ostaviti da odstoji i izrendati edamer odozgo.

 

Komentari (0)

Loading