DA LI I VI PLAČETE DOK SEČETE LUK? Uz ovih 10 saveta nećete više pustiti ni jednu suzu!

Ivana Pavlović

15:00

Sezonski recepti 0

Ako i vi spadate u one domaćice koje plaču kada seku luk, nastavite da čitate.

luk
Shutterstock

Zašto plačemo kad sečemo luk?

Luk oslobađa supstancu alinazu koja ispuštasin-propantial-C-oksid ili propantial,  iritirajući molekul, koji izaziva suzenje oka.

Primenite neki od ovih saveta
 

1. Premažite maslinovim uljem

Potreban vam je zaista dobar i oštar nož. Premažite ga maslinovim uljem

2. Aspirator ili prozor

Uključite aspirator ili secite kod otvorenog prozora.

3. Držite nož u frižideru

Nož držite u frižideru 15 minuta pre sečenja. Hladan nož neće iritirati oči.

4. Koristite oštar nož

Koristite gladak i oštar nož. Ako koristite tup nož pojačaće vam ljut miris i sečenje će ići teže.

5. Nož stavite u sirće

Pre sečenja nož stavite u sirće ili hladnu vodu, smanjiće suzenje očiju.

6. Istrljajte dasku limunom

Limunom istrljajte dasku za sečenje luka.

7. Dasku natopite sirćetom

8. Nemojte da sečete koren

Režite luk oko korena, ali ne i koren-tu se nalazi najviše sumpornih supstanci.

9. Secite luk uzdužno

Uzdužno sečenje luka -umesto po sedini, secite od gornjeg ka donjem delu.

10. Mokri ubrus

Stavite mokri papirni ubrus na dasku za sečenje, luk će gravitirati prema tome, a ne vašim očima.

gurmanluk sa krompirom i kobasicama

GURMANLUK SA KROMPIROM I KOBASICAMA Po receptu pevača Slobe Radanovića

15:00

28 april, 2024

Sezonski recepti

Sloba Radanović, nekadašnja Pinkova zvezda, a sada vlasnik brojnih hitova, čiji je novi album „Vreme besramnih“ nedavno ugledao svetlost dana, pokazao je da nije samo talentovan za pevanje. Suprug i otac malenog Damjana pre nekoliko godina podelio je recept za jelo koje obožava da pravi, ali i jede. Slasno i začinjeno jelo sa krompirom i kobasicama poješćete u slast, a mi vam prenosimo recept u celosti.

Komentari (0)

Loading