ŠAH TORTA Zaboravljena poslastica ulepšavala je trpezu brojnih rođendana, jaka, kalorična i preukusna
Pre dvadesetak godina bila je neizostavni deo svake svečane trpeze. Svaki zalogaj vratiće vas u dane detinjstva.
Potrebno je
- 13 jaja
- 380 g šećera
- 160 g čokolade
- 40 g badema
- 150 g brašna
- 1 limun
- 4 kašike mleka
- 1 kašika vanile
- 180 g maslaca
Priprema
Za žuti deo:
6 žumanaca umutite sa 180 g šećera, struganom korom i sokom od jednog limuna, dodajte 120 g brašna i na kraju sneg od 6 belanaca. Pecite tortu u pravougaonom plehu pa kad se ohladi presecite je vodoravno na dva dela.
Za tamni deo:
3 žumanceta umutite sa 60 g šećera. Dodajte 40 g omekšale čokolade, 40 g oljuštenih samlevenih badema, 30 g brašna, pa umešajte sneg od 3 belanceta. Pecite u plehu, iste veličine kao i za žuti deo. Ohladite tortu i presecite je na dva dela vodoravno.
Za nadev:
4 žumanceta, 4 kašike mleka, 140 g šećera, kašiku vanilin šećera izmešajte i stavite na šporet da se kuva i neprestano mešajte dok se ne zgusne. Dodajte 120 g rastopljene čokolade, pa skinite sa šporeta i ostavite da se prohladi. Penasto umutite 180 g maslaca pa sastavite sa kremom i nadevajte tortu.
Sastavljanje torte:
Jedan list žute kore i jedan list tamne kore ostavite cele, a ostala dva lista (žuti i crni) isecite u kvadrate široke 4 cm. Premažite kremom žutu koru, pa preko nje ređajte kvadrat žutog, pa kvadrat crnog testa, tako da cela površina dobije izgled šahovske table.Kada svi kvadrati budu poređani ponovo premažite kremom pa poklopite sa crnom korom koju ste prethodno ostavili. Kremom koji je preostao, premažite tortu spolja i pospite je topljenom čokoladom.
Možda vas zanima:
ŠAH TORTA Zaboravljena poslastica naših baka, bila je hit svih rođendana pre 20 godina
Torta vizuelnog oblika šahovske table sastavljena od crno žutih delova. Jaka i čokoladna, sjajan je izbor za predstojeće slave i događaje. Ili jednostavno, napravite vašoj deci za rođendan i gledajte kakvo interesovanje izaziva njen izgled.
SLADOLED TORTA Pravi se od samo 3 sastojka, a rashlađiće vas u toplim prolećnim danima
Uspeće i početnicima, a pomera granice dobrog ukusa.
KEKS TORTA Očaravajuća brza poslastica koja se smaže za tren oka, a svi je vole
Nepečena poslastica osvojiće i one izbirljive.
KEKS TORTA SA KOKOSOM Neodoljiva poslastica gotova za 15 minuta, miriše na leto i dane na moru
Kremasta i lagana, pravićete stalno.
2 GLAVNA SAVETA ZA BEŠAMEL SOS Daće šmek svakom jelu, a dobićete brojne komplimente
Primenite ove jednostavne savete i dobićete najbolji bešamel sos.
BOLONJEZE SOS PRSTE DA POLIŽETE Donosimo vam originalni italijanski recept za najlepšu pastu
Fenomenalan i slasan obrok oduševiće i one izbirljive.
SAVETI ISKUSNIH DOMAĆICA ZA NAJBOLJU PROJU Biće sveža dugo i neće se mrviti
Napravite ukusnu proju koja će da ostane sveža i sutradan.
SELJAČKA PITA SA SIROM I KAJMAKOM Smaže se očas posla, a greje dušu i telo
Fenomenalna i drugačija, idealna za doručak ili večeru.
PILETINA ZAPEČENA SA SENFOM Meso se lepi za prste, a svaki zalogaj je gurmanski raj
Sočno i aromatično jelo nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Komentari (0)