ŠNENOKLE Starinska poslastica popularna zbog Milene Dravić, a topi se u ustima
Desert nastao u 19. veku u Beču. Ime potiče od nemačke reči „schneeball“, što znači „lopta snega“ i ukazuje na karakterističan izgled ovog neodoljivog slatkiša. Ako ste gledali Metlu bez drške niste mogli da ne primetite komšinicu Dušku koja je stalno nosila sa sobom šerpicu šnenokli. Kultna uloga Milene Dravić proslavila je na mrežama, ovaj starinski desert, za koji je potrebno samo 5 jednostavnih sastojaka.
Potrebno je
- 1 l mleka
- 6 jaja
- 4 kašike šećera
- 40 g vanilin šećera
- 2 kašike brašna (ravne)
Priprema:
Šerpicu sa mlekom stavite na ringlu, dodajte vanilin šećer pa pustite da provri. Zasebno u posudi umutite belanca sa kašikom šećera u čvrst sneg. Nakon što mleko provri, smanjite temperaturu. Uzimajte po kašiku snega od belanaca pa lagano spuštajte u mleko. Nakon 10 sekundi kuvanja vadite rešetkom, pa stavljajte u cediljku da se ocede. Oceđeno mleko sačuvajte pa u njega dodajte brašno, ostatak šećera i žumanca. Promešajte da se sastojci dobro sjedine. Pripremljenu smesu ukuvajte u mleku na šporetu koje lagano vri, uz neprestano mešanje. Kada dobijete žuti krem sklonite sa vatre pa kuvane "oblačiće od belanaca" stavite u posudice i prelijte žutim kremom. Dekorišite po želji i služite. Bon appetit!
Možda vas zanima:
ŠNENOKLE Starinska poslastica iz bakine kuhinje koja vraća u detinjstvo
Donosimo vam stari, tradiocionalni recept za šnenokle.
ČOKO MAFINI Još ukusniji od onih klasičnih, nek zamiriše cela kuća
Ako volite klasične mafine, ove čokoladne ćete da obožavate.
TIRAMISU Desert sa kafom za prave sladokusce, a pomera granice dobrog ukusa
Sočni desert raspametiće i one izbirljive.
KROFNICE Brzinski desert koji se topi u ustima, a uspeće svima, najbolje stavite duplu meru
Fenomenalne i slatke, nestaće sa stola odmah.
MAĐARSKA PASTA Savršen spoj testenine sa mesom i povrćem, za prave gurmane
Slasno jelo oduševiće i one izbirljive.
NAJČEŠĆA GREŠKA KADA KUVATE KAFU Zato je gorka i lošeg ukusa
Ovu grešku prave mnogi i zato kafa ima loš ukus, proverite da li i vi ovako kuvate.
TIRAMISU Desert sa kafom za prave sladokusce, a pomera granice dobrog ukusa
Sočni desert raspametiće i one izbirljive.
KOLIKO DUGO SMETE DA PILETINU DRŽITE U FRIŽIDERU? Ako izgleda ovako znajte da se pokvarila
Ako i vi postavljajte pitanje koliko piletina dugo sme da ostane u frižideru, evo odgovora.
EMPANADA Španska rapsodija koja osvaja na prvi zalogaj, ukusa koji se pamti
Čuveno špansko pecivo od testa i fila nastalo je u španskoj Galiciji, a ime u bukvalnom prevodu znači „obmotano u hlebu“. Prave se od različitih vrsta testa, prhkog, lisnatog ili kukuruznog i različitih slatkih i slanih punjenja. Za slane empanade najčešće se koriste meso, riba, plodovi mora, šunka, sir, paradajz, a za slatke voće kao što su jabuke, breskve ili kajsije.
Komentari (0)