ŠNENOKLE Penasti slatkiš čiji se recept prenosio generacijama, odmah vraća u dane detinjstva

Ivana Pavlović

19:00

Slatki kutak 0

Topi se u ustima, zato najbolje stavite duplu meru.

šnenokle
Shutterstock

Potrebno je

  • 4 jaja 
  • 2 litra mleka
  • 1,5 kašike brašna
  • 100 g šećera
  • 1 kašičica ekstrakta od vanile
  • 2 kesice vanilin šećera

.

Priprema: 

U jednoj posudi mikserom umutite belanca, dok ne dobijete čvrst šne. U šerpu sipajte mleko, dodajte vanilin ekstrakt i ostavite da proključa. Onda smanjite temperaturu na najmanju, pa kašikom vadite umućena belanca i spuštajte u vruće mleko. Kuvajte po minut i po, sa svake strane, pa ih ređajte u činiju. Zasebno umutite šećer sa žumancima pa sve dobro sjedinite. Mleko iz kuvanih šnenokli stavite na ringlu da vri, pa smanjite vatru. Zatim polako dodajte smesu sa žumancima, uz neprestano mešanje. Kuvajte krem sve dok ne postane gust, pa skinite sa ringle. Ostavite da se krem prohladi. Preko gotovih šnenokli prelijte ohlađen krem. Prijatno!

 

 

Možda vas zanima:

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

Komentari (0)

Loading