BLEDSKA KREMPITA Kolač za sva vremena, Tito ga je obožavao, a originalni recept je tajna još od 1953
Ištvan Lukačević je 1953. godine, dok je radio u hotelu Park na Bledu, osmislio ovaj čuveni recept. Inspirisan Vojvodjanskom krempitom, zamenio je polovinu vanilinog krema sa jednakim slojem slatke mlečne pavlake.
Potrebno je
- 500 g lisnatog testa
Za prvi fil
- 1 l mleka
- 6 jaja
- 11 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 2 kašike gustina
- 2 kesice vanilinog šećera
Za drugi fil:
- 500 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
Priprema
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Lisnato testo odmrznite pa ga malo razvucite oklagijom. Viljuškom izbockajte na nekoliko mesta. Pecite oko 15 do 20 minuta, u reri zagrejanoj na 180 stepeni. Zatim izvadite i pustite da se prohladi. Isecite na 2 jednaka dela. Žumanca odvojite od belanaca, pa umutite penasto žumanca sa 4 kašike šećera. Dodajte gustin i prosejano brašno. Dobro promešajte pa nalijte 200 ml i mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Ostatak mleka sipajte u šerpu, dodajte 5 kašika šećera i vanilin šećer i kuvajte do vrenja. Sipajte smesu sa žumancima i nastavite da kuvate, sve dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Umutite belanca sa šećerom u čvrst šne, pa sipajte u vruć fil i polako mešajte. Zasebno, u posudi, umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu pa sklonite sa strane. U jednu tepsiju stavite pečeno lisnato testo pa premažite žutim filom pa posle umućenom slatkom pavlakom. Odozgo stavite lisnato testo i pospite prah šećerom. Bon appetit!
Možda vas zanima:
KREMPITA Neodoljivi kolač koji se topi u ustima, a miriše na nedelju
Kremast i lagan kolač vratiće vas u dane detinjstva.
KREMPITA SA BANANAMA Kremasta fantazija kojoj voće daje posebnu čar
Napravite ovu drugačiju krempitu, bićete oduševljeni. Banane joj daju posebnu aromu. Toliko je dobra, da stavite odmah duplu meru.
KREMPITA Najlakši recept za ovu čarobnu, kremastu pitu, otvoriće vam sva čula
Hrskava kora sa penastim filom. Napravite odmah duplu meru, brzo će vam nestati sa stola.
NEODOLJIVA I SLASNA Krempita je uvek dobar izbor kada vam se najave gosti
Svima će se dopasti.
FOKAČA Italijanska pogača koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, ukusa koji se pamti
Sočna i aromatična fokača, najbolje odmah stavite duplu meru.
PASTA KARBONARA Oduševiće i one izbirljive, a pomera granice dobrog ukusa
Sočno italijansko jelo za sva vremena i prilike.
GREŠKE KADA PRAVITE DOMAĆE KORE Uradite ovo i gibanica će biti sočna i mekana kao duša
Ako i vi pravite neku od ovih 6 grešaka kada pečete gibanicu, primenite ove jednostavne savete.
HOLANDEZ SOS Daje šmek svakom jelu, a pravi se za 30 sekundi
Dodajte vašem omiljenom jelu i uživajte u ukusu.
NAPRAVITE NAJBOLJI PIRE KROMPIR Primenite ova 3 trika i biće kremast i savršen
Ako želite da pire krompir bude ukusan, lepe boje i kremast, primenite sledeće trikove.
Komentari (0)