SAVRŠENSTVO KOJE OSVAJA Jafa kocke, kremasti doživljaj sreće
Ovaj kolač je nastao kao podsećanje na ovu fantastičnu tortu, ali isto tako da može da bude i fini nedeljni kolač
Kora:
- 5 jaja
- 7 kašika šećera
- 3 kašike brašna
- 100gr mlevenih oraha
- 10gr praška za pecivo
Fil I:
- 500 ml mleka
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 125gr margarina ili maslaca
- 3 kašike ili 50gr šećera u prahu
Fil II:
- 150ml vode
- 7 kašika šećera
- 100gr crne čokolade
- 200gr mlevenih oraha
- 125gr margarina ili maslaca
- 3 kašike ili 50gr šećera u prahu
Još:
- 300gr jaffa keksa i sok i korica od pomorandže
Priprema:
Belanca umutiti u čvrstu penu uz dodavanje šećera, zatim dodati žumanca jedno po jedno uz mućenje, pa brašno, orahe i prašak za pecivo i sve lagano sjediniti mešanjem.
Istresti u obložen pleh 25x35cm i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni nekih 25 minuta.
DOk se kora peče pravimo filove. Za prvi pomešati brašno i šećer, doliti malo hladnog mleka, a ostatak staviti na vatru da provri.
Zakuvati i mešati dok se ne zgusne, pa skloniti sa vatre da se hladi, a preko staviti foliju.
Za drugi fil pomešati vodu i šećer u manjoj šerpi i staviti na vatru da provri.
Kada provri ostaviti da vri minut pa dodati čokoladu i orahe, ostaviti da se otopi i sjedini. Skloniti sa vatre pa hladiti uz povremeno mešanje.
Kada su se filovi ohladili ulupati maslac sa šećerom, umutiti puding od brašna pa ga iz dva puta dodati maslacu i šećeru uz mućenje.
Na kraju dodati sitno rendanu koricu jedne pomorandže.
Za drugi fil umutiti maslac sa šećerom, pa mu dodati ohčadjen čokoladni fil i sve izmutiti.
Koru preliti sokom od pomorandže, pa naneti ceo čokoladni fil.
Na fil poslagati jaffa keks naopako, prethdno umočen u sok od pomorandže.
Preko jaffa keksa premazati ceo svetli krem, poravnati pa dekorisati po želji.
Ja sam prvo kolač stavila da se ohladi pa onda dekorisala.
Seći i uživati.
Prijatno.
Možda vas zanima:
DOMAĆA VERZIJA POPULARNOG KOLAČA Kremasti jafa kolač, neodoljivo slasana poslastica
Ljubitelji jafa keksa i plazma keksa uživaćcete u odličnom kremastom kolaču
NAJLEPŠA JELA ZA VIDOVDAN Domaćice iz Kosova ih tradicionalno prave svake godine za veliki praznik, prenose se s kolena na koleno
Ova jela se svake godine na Kosovu prave za Vidovdan
GURABIJE SRCU NAJMILIJE Poslastica na koju niko ne ostaje ravnodušan
Miris našeg detinjstva!
IZBEGNITE OVE GREŠKE Evo zašto sir nikada ne treba direktno iz frižidera da servirate na tanjir
Gotovo svaki sir treba izvaditi iz hladnjaka barem sat vremena pre služenja
NJUJORŠKI ČIZKEJK Fenomenalni kolač koji obara s nogu, klasik bez premca
Najpoznatiji čizkejk na svetu pravi se u Njujorku.
SUTLIJAŠ Desert koji se pravi brzo i lako, a miriše na dane detinjstva i bakinu kuhinju
Neodoljivi sutlijaš oduševiće i one koji ne vole slatko.
MARININA ČOKOLADNA TORTA BOLJA OD ONE KLASIČNE Za pravo zadovoljstvo
Napravite preukusnu poslasticu po receptu Marine Ćosić Pejić, autorke profila Mama kuva s bebom
BRZE POSNE KEKS BOMBICE Naprave se za 5 minuta, a pojedu u trenu
Savršene za slavsku trpezu, nestaće sa stola odmah.
POSNA KEKS TORTA SA VIŠNJAMA Brza poslastica koja se smaže u trenu, a uspeva svima
Neodoljiva poslastica pravi se brzo i lako, a pojede još brže.
Na slici je i treci fil, boja bele kafe.Da li su delovi oba fila pomesani?