SAVRŠENA STARINSKA POSLASTICA Carigradska torta, bogat, raskošan ukus koji svakom prija

trpeza.rs/S.Ć.

16:47

Slatki kutak 0

Carigradska torta spada u najpopularnije balkanske dezerte, navodno je bila obavezan slatkiš na bogataškim trpezama

SAVRŠENA STARINSKA POSLASTICA Carigradska torta, bogat, raskošan ukus koji svakom prija
Printscreen/Youtube

Potrebno je:
Za kore:

  • 50 grama brašna
  • 12 jaja
  • 200 grama mlevenih oraha
  • 190 grama šećera

Za fil:

  • 500 ml mleka
  • 250 g putera
  • 60 grama brašna
  • 3-5 kesica vanilin šećera, po ukusu
  • 80 grama šećera u prahu
  • 300 grama mlevenih oraha

Priprema

Kore: Najpre se pravi prva kora. Odvojte belanda od žumanaca i sačuvajte žumanca za kasnije. Umutiti šest belanaca u čvrst sneg u postepeno dodavanje polovine od spremljenog šećera. Potom dodati tri kašike od osvojene količine brašna, i 100 grama mlevenih oraha i dobro promešati. Preliti u kalup, obložen pek-papirom ili podmazan, pa peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni najmanje 15-20 minuta.

Sve ponoviti s drugom polovinom sastojaka za koru i ispeći još jednu.
Kad se kore ohlade, preseći ih horizontalno tako da dobijete ukupno četiri kore.

Fil: Staviti 450 mililitara mleka da se kuva, a za to vreme u preostalom mleku razmutiti šećer u prahu (ostaviti 2-3 kašike sa strane za kasnije), vanilin šećer i brašno. Kad mleko počne da ključa, skloniti s vatre, sipati ovu mešavinu, pa smanjiti temperaturu, vratiti šerpu na vatru i kuvati kao puding, pa skloniti da se prohladi.
U jednoj činiji umutiti puter i malo šećera u prahu, pa dodavati jedno po jedno žumance sve vreme muteći. Potom tome dodati ohlađeni fil od mleka i uz mešanje varjačom dodati orahe.


Slaganje: Na koru namazati fil, pa preklopiti novom korom i tako sve dok ne potrošite materijal.
Tortu premazati preostalim filom (po želji može i šlagom) i posudi seckanim ili mlevenim orasima.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading