NAPRAVITE NAJPOZNATIJI SLATKIŠ NA SVETU Čuvena Saher torta, zasladite sa stilom

trpeza.rs/S.Ć.

10:10

Slatki kutak 0

Orginal recept za fantastičnu tortu od čokolade

saher torta
Shutterstock

Sastojci:

  • 7 jaja
  • 150 g šećera
  • 150 g šećera u prahu
  • 180 g margarina sa maslacem
  • 180 g čokolade otopljene
  • 180 g brašna
  • 1 šipka vanile 
  • 200 g pekmeza od kajsije

Genaž:

  • 100 g čokolade
  • 80 ml slatke pavlake za kuvanje

Glazura:

  • 400 g šećera
  • 80 ml vode
  • 80 g kakao
  • 80 g crne čokolade
  • 80 ml slatke pavlake za kuvanje
  • 14 g  želatin beli mleveni

Dekoracija:

50 g crne čokolade
50 g čokolade sa ukusom limuna

Priprema:

Belanca i šećer staviti u mikser da se umuti, posebno umutiti margarin mikserom, dodati šećer u prahu, žumanca i šipku vanile. Kada se margarin lepo nalupa dodati mu otopljenu čokoladu.

Nalupana belanca dodati u margarin mešati špatulom da se sve lepo sjedini, dodati brašno iz tri puta. Dobijenu masu sipati u okrugli rin, pa peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 50 minuta.

Glazura

Pomešati šećer i kakao u šerpi u kojoj ćete kuvati glazuru, dodati vodu i slatku pavlaku, sve dobro promešati I staviti na tihu vatru da se kuva. Potopiti želatin u vodu da nabubri, kad glazura provri, skinuti je sa vatre, dodati čokoladu, mešati dok se ne otopi i na kraju dodati želatin uz stalno mešanje žicom, glazuru na kraju procediti.

Staviti pekmez sa pola decilitra vode na vatru da se zagreje i prokuva, kad provri smanjiti šporet na tiho i ostaviti 10-ak minuta da kuva.Ispečenu i ohlađenu koru obraditi nožem, skinuti joj hrskavi sloj koji se uhvatio prilikom pečenja i malo oboriti ivice, preseći na pola, pa je zaliti sa pekmezom od kajsija, ostaviti da kora upije pa postupak ponoviti 2-3 puta, staviti gornji deo kore pa tortu zaliti celu jos jednom, ostaviti da se ohladi, a za to vreme staviti slatku pavlaku za kuvanje da provri pa preliti preko čokolade (100 g ) sve lepo sjediniti pa preliti preko prohlađene torte, tortu ostaviti par minuta da višak genaža scuri sa torte pa je preliti glazurom. Ispanirati sa rendanom čokoladom.

Možda vas zanima:

kladkaka

KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima

10:30

16 maj, 2024

Slatki kutak

Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.

Komentari (0)

Loading