NAPRAVITE NAJPOZNATIJI SLATKIŠ NA SVETU Čuvena Saher torta, zasladite sa stilom
Orginal recept za fantastičnu tortu od čokolade
Sastojci:
- 7 jaja
- 150 g šećera
- 150 g šećera u prahu
- 180 g margarina sa maslacem
- 180 g čokolade otopljene
- 180 g brašna
- 1 šipka vanile
- 200 g pekmeza od kajsije
Genaž:
- 100 g čokolade
- 80 ml slatke pavlake za kuvanje
Glazura:
- 400 g šećera
- 80 ml vode
- 80 g kakao
- 80 g crne čokolade
- 80 ml slatke pavlake za kuvanje
- 14 g želatin beli mleveni
Dekoracija:
50 g crne čokolade
50 g čokolade sa ukusom limuna
Priprema:
Belanca i šećer staviti u mikser da se umuti, posebno umutiti margarin mikserom, dodati šećer u prahu, žumanca i šipku vanile. Kada se margarin lepo nalupa dodati mu otopljenu čokoladu.
Nalupana belanca dodati u margarin mešati špatulom da se sve lepo sjedini, dodati brašno iz tri puta. Dobijenu masu sipati u okrugli rin, pa peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 50 minuta.
Glazura
Pomešati šećer i kakao u šerpi u kojoj ćete kuvati glazuru, dodati vodu i slatku pavlaku, sve dobro promešati I staviti na tihu vatru da se kuva. Potopiti želatin u vodu da nabubri, kad glazura provri, skinuti je sa vatre, dodati čokoladu, mešati dok se ne otopi i na kraju dodati želatin uz stalno mešanje žicom, glazuru na kraju procediti.
Staviti pekmez sa pola decilitra vode na vatru da se zagreje i prokuva, kad provri smanjiti šporet na tiho i ostaviti 10-ak minuta da kuva.Ispečenu i ohlađenu koru obraditi nožem, skinuti joj hrskavi sloj koji se uhvatio prilikom pečenja i malo oboriti ivice, preseći na pola, pa je zaliti sa pekmezom od kajsija, ostaviti da kora upije pa postupak ponoviti 2-3 puta, staviti gornji deo kore pa tortu zaliti celu jos jednom, ostaviti da se ohladi, a za to vreme staviti slatku pavlaku za kuvanje da provri pa preliti preko čokolade (100 g ) sve lepo sjediniti pa preliti preko prohlađene torte, tortu ostaviti par minuta da višak genaža scuri sa torte pa je preliti glazurom. Ispanirati sa rendanom čokoladom.
Možda vas zanima:
STARINSKI RECEPT SA JUGA SRBIJE Kosovska filija sa kajmakom, pita sa ukusom ljubavi
Filija se može ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača
BOLJA NEGO IZ KAFANE Evo kako napraviti najukusniju teleću čorbu, a tajna je u pripremi mesa
Okrepiće vaš organizam, a priprema je poprilično jednostavna i brza
BAKIN SPECIJALITET DANA Čarobni kolač od dva jajeta, vaše čulo ukusa će vrištati od sreće
Kako samo dva jaja mogu napraviti čudo od kolača
LEPŠA NEGO SA MESOM Posna sarma sa šampinjonima i sojom, savršenstvo u tanjiru
Dodatak šampinjona i kiseli kupus, soja, pirinač upotpunjuju fantastičan ukus posne sarme
ČOKOLADNI KUGLOF Dekorativna poslastica ukusa koji se pamti za prave sladokusce
Neodoljiv i sladak, oboriće s nogu i one koji ne vole slatko.
ROZEN TORTA Fenomenalna poslastica za sva vremena i prilike, otopićete se od miline
Idealna za svečanu i slavsku trpezu.
KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima
Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.
AKO VOLITE KLASIČNE MAFINE OVE ĆETE OBOŽAVATI Kikiriki puter im daje posebnu draž
Neodoljivi zalogajčići nestaće sa stola odmah.
TIRAMISU SA MALINAMA I PISTAĆIMA Još bolji od onog klasičnog, zato najbolje odmah stavite duplu meru
Fenomenalan kolač za sva vremena i prilike.
Komentari (0)