Starinski kolač s orasima TATLIJE ukusom podsećaju na BAKLAVE a prave se brže i jednostavnije
Originalni recept za ovaj starinski recept sadrzi ceđ (proceđena tečnost od pepela drveta i vode?, koja je zamenjen praskom za pecivo. Tradicionalno se pece u okrugloj tepsiji i sece zvezdasto, poput baklave, na romboide.
Tatlije
Sastojci:
Za testo:
1 kg brašna
250 ml kisele vode
500 ml ulja
3 kašike šećera
1 kesica praška za pecivo.
Za sirup:
500 g šećera
700 ml vode
1 limun
1 kesica vanilin šećera
300 g oraha u jezgru
Priprema:
U većoj činiji pomešajte sve sastojke za testo prvo varjačom pa rukom. U namazanu tepsiju stavljajte pomalo testa, oblikujući ga prstima. Ono treba da bude gusto. Pritisnite nečim pljosnatim da bi se lepo rasporedilo. Isecite nožem na rombove. Na svaki romb utisnite orah blago pritiskajući u testo.Pecite ga 15 minuta na 200 stepeni pa smanjite na 150 stepeni jop 60-75 minuta. Za sirup prokuvajte sve sastojke u šerpi 10-15 minuta da se zgusne. Prelijte preko prohlađenog kolača.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
BAKLAVA SA ORASIMA PO STAROM BOSANSKOM RECEPTU Biće mekana i sočna, nema ko će joj odoleti
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
BAKLAVA SA ORASIMA Po tradicionalnom receptu, biće sočna i topiće se u ustima, a trik je u ovome
Neodoljiva baklava idealna je za sve svečane prilike, kao i slavsku trpezu.
POSNA BAKLAVA Po starom bosanskom receptu, desert na kome su odrasle generacije
Sočna i mekana, idealna za sve svečane prilike.
BAKLAVA Klasik bez premca koji miriše na detinjstvo i bakinu kuhinju
Desert koji sa godinama samo dobija na popularnosti, možete da ga pravite i u dane Uskršnjeg posta.
POSNI SLAVSKI KOLAČ PO RECEPTU STAROM 50 GODINA Jedini recept koji vam je potreban
Gosti će biti oduševljeni ukusom.
BOMBICE OD BADEMA ZA NAJLEPŠU POSNU SLAVU Prave se maltene same, a svi ih vole
Savršeno idu uz čaj ili kafu.
BAKIN KOLAČ SA JOGURTOM MIRIŠE NA DETINJSTVO Zbog njega se krši svaka dijeta
Mirisan i sladak, nema ko će mu odoleti.
ČOKO KIKIRIKI TORTA ZA SVETOG NIKOLU Pravi se maltene sama, a po ukusu joj nema ravne
Može i dete da je napravi, a svaki zalogaj miluje nepca.
POSNI TIRAMISU ZA PRAVE KAFOLJUPCE Kolač zbog kog i komšije dolaze nepozvane
Kremast i sočan, i savršeno ide uz šoljicu kafe.
Komentari (0)