ČOKOLADNA PANJ TORTA Starinska poslastica za koju se recept prenosi s kolena na koleno
Mekana kora i čokoladni fil su dobitna kombinacija za savršen ukus torte.
Sastojci:
Kora:
9 belanaca
220 g šećera
3 kašike prezli
3 kašike brašna
3 kašike prvog fila
1/2 l mleka
Prvi fil:
200 ml vode
200 g šećera
100 g kakaoa
100 g čokolade
Drugi fil:
1/2 l mleka
7 kašika šećera
9 žumanaca
3 kašike brašna
3 kašike gustina pomešanog sa vodom
Ostatak prvog fila
1 margarin
Priprema:
Prvi fil: Kuvati vodu, šećer, kakao i čokoladu 5 minuta na tihoj vatri, odnosno dok se ne zgusne.
Kora: Umutiti belanca, dodati šećer i mutiti dok se ne istopi. Dodati prezle, brašno i 3 kašike prvog fila. Peći u podmazanom plehu od rerene oko 20 minuta na 180 stepeni.
Drugi fil: Prokuvati mleka sa šećerom, pa dodati umućena žumanca, brašno i gustin. Mešati dok se ne zgusne na tihoj vatri. Dodati prvi fil i pustiti da se ohladi, pa pomešati sa umućenim margarinom.
Patišpanj preliti vrelim mlekom i iseći 1/4 kore. Ostaviti sa strane. Ostatak kore premazati filom i uviti u rolat. 1/4 patišpanja takođe premazati filom, uviti u rolat i jednu stranu iseći ukoso. Ostatkom fila premazati rolat odozgo. Staviti rolat na poslužavnik pa manji pored njega sa strane ili preko, tako da oblikuje panj. Viljuškom napraviti šare da izgledaju kao kora drveta. Ukrasiti po želji bombonama u obliku jaja i drugom jestivom dekoracijom.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
NJUJORŠKI ČIZKEJK Fenomenalni kolač koji obara s nogu, klasik bez premca
Najpoznatiji čizkejk na svetu pravi se u Njujorku.
SUTLIJAŠ Desert koji se pravi brzo i lako, a miriše na dane detinjstva i bakinu kuhinju
Neodoljivi sutlijaš oduševiće i one koji ne vole slatko.
MARININA ČOKOLADNA TORTA BOLJA OD ONE KLASIČNE Za pravo zadovoljstvo
Napravite preukusnu poslasticu po receptu Marine Ćosić Pejić, autorke profila Mama kuva s bebom
BRZE POSNE KEKS BOMBICE Naprave se za 5 minuta, a pojedu u trenu
Savršene za slavsku trpezu, nestaće sa stola odmah.
POSNA KEKS TORTA SA VIŠNJAMA Brza poslastica koja se smaže u trenu, a uspeva svima
Neodoljiva poslastica pravi se brzo i lako, a pojede još brže.
Komentari (0)