ZOVU JE PITA, A ZAPRAVO JE SLATKIŠ Da li ste čuli za stari recept poslastice sa Kalemegdana?

Alo.rs

14:00

Slatki kutak 0

Toliko je očaravajući da mu nećete odoleti.

ZOVU JE PITA, A ZAPRAVO JE SLATKIŠ Da li ste čuli za stari recept poslastice sa Kalemegdana?
Shutterstock

Kalemegdanska pita

Sastojci:

4 jajeta

400 g šećera

1,5 šoljica (od 1 dl) ulja

2 šoljice jogurta

200 g brašna

2 kašike kakaoa

1 kesica praška za pecivo

100 g mlevenih oraha

4 jabuke

150 g čokolade

Priprema:

Umutiti 4 žumanca sa 200 g šećera, dodati 1,5 šoljicu ulja, 2 šoljice jogurta, 200 g brašna, 2 kašike kakaoa i 
prašak za pecivo. Masu staviti u pleh veličine 20×35 cm, prethodno obložen papirom. Peći na 200 stepeni 
15 minuta da se zapeče, pa preko staviti masu od umućena 4 belanca, 200 g šećera, 100 g mlevenih oraha i 4 rendane jabuke. Vratiti pleh u rernu i dopeći sve skupa na 160 stepeni. Kad se kolač ohladi, staviti 
glazuru od istopljene čokolade i 6 kašika ulja.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

kladkaka

KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima

10:30

16 maj, 2024

Slatki kutak

Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.

Komentari (0)

Loading