ZOVU JE PITA, A ZAPRAVO JE SLATKIŠ Da li ste čuli za stari recept poslastice sa Kalemegdana?
Toliko je očaravajući da mu nećete odoleti.
Kalemegdanska pita
Sastojci:
4 jajeta
400 g šećera
1,5 šoljica (od 1 dl) ulja
2 šoljice jogurta
200 g brašna
2 kašike kakaoa
1 kesica praška za pecivo
100 g mlevenih oraha
4 jabuke
150 g čokolade
Priprema:
Umutiti 4 žumanca sa 200 g šećera, dodati 1,5 šoljicu ulja, 2 šoljice jogurta, 200 g brašna, 2 kašike kakaoa i
prašak za pecivo. Masu staviti u pleh veličine 20×35 cm, prethodno obložen papirom. Peći na 200 stepeni
15 minuta da se zapeče, pa preko staviti masu od umućena 4 belanca, 200 g šećera, 100 g mlevenih oraha i 4 rendane jabuke. Vratiti pleh u rernu i dopeći sve skupa na 160 stepeni. Kad se kolač ohladi, staviti
glazuru od istopljene čokolade i 6 kašika ulja.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
OVAKO KUBANCI SPREMAJU PILETINU Poljo frito će vam se odmah dopasti
Za prste se lepi.
PUNA JE VITAMINA Napravite kašicu za bebu od četiri meseca
Učinite ukusno ovo jelo.
ČOKOLADNI KUGLOF Dekorativna poslastica ukusa koji se pamti za prave sladokusce
Neodoljiv i sladak, oboriće s nogu i one koji ne vole slatko.
ROZEN TORTA Fenomenalna poslastica za sva vremena i prilike, otopićete se od miline
Idealna za svečanu i slavsku trpezu.
PISTAĆ LOPTICE Očaravajući zalogajčići smažu se za tren oka, a ukrasiće svaku svečanu trpezu
Neodoljivi sitni kolači tope se u ustima, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima
Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.
AKO VOLITE KLASIČNE MAFINE OVE ĆETE OBOŽAVATI Kikiriki puter im daje posebnu draž
Neodoljivi zalogajčići nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)