BRZ VOĆNI KOLAČ Američka pita je nešto najukusnije iz ove zemlje

Alo.rs

10:00

Slatki kutak 0

Oduševiće vas ukusom ali i izgledom.

BRZ VOĆNI KOLAČ Američka pita je nešto najukusnije iz ove zemlje
Shutterstock

Američka pita s jagodama

Sastojci:

200 g brašna

malo soli

2 kašike šećera

100 g hladnog maslaca

2 žumanca

2 kašike pavlake

1 limun

1/2 kg jagoda (po želji i više)

šećer

1-2 kašike gustina

Priprema:

Prosejte brašno i so na radnu površinu, dodajte šećer i narendanu limunovu koricu. Dodajte hladan maslac, isečen na tanke kriškice. Trljajte vrhovima prstiju da se maslac pomeša sa suvim sastojcima i da dobijete mrvice. Dodajte žumance i pavlaku, pa brzo zamesite, tek toliko da se svi sastojci povežu. Oblikujte kuglu, obmotajte plastičnom folijom i stavite u frižider na najmanje 30 minuta. Jagode operite, odstranite im peteljke i isecite ih napola ili na četvrtine, ako su velike. Dodajte šećer po želji, kašiku limunovog soka i gustin, pa
sve dobro izmešajte. Tanko razvaljajte 2/3 testa (najbolje između dva komada papira za pečenje), pa utisnite u okrugli, niski kalup za torte veličine 25 cm - pokrijte dno i stranice. Nabodite dno viljuškom i poređajte jagode. Preostalo testo tanko razvaljajte. Kalupićem za keks napravite male otvore (tako da para može
izlaziti), pa pažljivo prekrijte pitu i stisnite joj rubove. Pecite u pećnici zagrejanoj na 200 stepeni oko 40 minuta, odnosno dok lepo ne porumeni. Ostavite da se ohladi, po želji pospite šećerom u prahu.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

kladkaka

KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima

10:30

16 maj, 2024

Slatki kutak

Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.

Komentari (0)

Loading