ŠVARCVALD TORTA Ko je jednom proba uvek joj se vraća, nestaće sa stola odmah

Ivana Pavlović

09:00

Slatki kutak 0

Fenomenalna poslastica pravi je raj za nepca.

švarcvald torta
Shutterstock

Potrebno je
Za koru:

  • 7 jaja
  • 250 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 kašike ulja
  • 100 g brašna
  • 60 g kakao praha
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Prvi fil (čokoladni ganaš):

  • 250 ml slatke pavlake
  • 200 g tamne čokolade za kuvanje
  • oko 350 g višanja

Drugi fil:

  • 250 ml slatke pavlake
  • 2-3 kašike šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 2-3 kašike likera 
  • ili bilo koje rakije od višnje

Za ukrašavanje:

  • oko 250 ml slatke pavlake
  • komadići čokolade
  • kandirane trešnje ili neko drugo voće

Priprema
Kora: Belanca odvojte od žumanaca pa ih mutite u čvrst sneg postepeno dodavajući 150 g šećera. U međuvremenu umutite i žumanca sa preostalim šećerom i vanilin šećerom, a kada se dobro umute, postepeno dodajte kašiku po kašiku ulja uz stalno mešanje. U odvojenoj posudi prosejte brašno, kakao prah i prašak za pecivo, pa lagano dodajte masi od žumanaca da postane gusto. Ručno varjačom umešajte sneg od belanaca. Izlijte smesu u kalup prečnika 26 cm, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Dobro ohladite, pa presecite poprečno da se dobiju tri jednake kore.
Prvi fil: Slatku pavlaku zagrejte do ključanja pa prelijte preko izlomljenih čokolada. Mešajte dok se sva čokolada ne otopi i krema ne postaje ujednačena. Ohladite fil dobro. Posle toga stavite u frižider ili friz da se potpuno ohladi i malo stegne. Dobro rukama iscedite višnje od sokova, a sokove sačuvajte za natapanje kora.
Drugi fil: Slatku pavlaku dobro umutite sa šećerom i vanilin šećerom, a na kraju umešajte liker od višanja.

 

kladkaka

KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima

10:30

16 maj, 2024

Slatki kutak

Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.

Komentari (0)

Loading