DOBOŠ TORTA Raskošna poslastica koja nikada ne izlazi iz mode, klasik za sva vremena
Napravite za svečanu trpezu i oduševite goste.
Potrebno je:
Za kore:
- 8 jaja
- 8 kašika šećera
- 8 kašika brašna
Za čokoladni krem:
- 6 jaja
- 300 g šećera
- 150 g čokolade za kuvanje
- 380 g putera
Za karamel:
- 200 g šećera
- 2 kašike putera
- 2 kašike soka od limuna
Priprema:
Umutite jaja penasto sa šećerom. Smesu kuvajte na pari dok se ne zgusne. U nju dodajte čokoladu, dobro promešajte i kuvajte još dva-tri minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da se potpuno ohladi. Dodajte puter, pa umutite mikserom. Belanca umutite u čvrst sneg, pa im dodajte šećer, žumanca i brašno. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Papir za pečenje isecite da dobijete 10 krugova prečnika 25 cm, pa na svaki stavite po kutlaču smese za kore. Pecite svaku koru pet do šest minuta na 200 stepeni, pa ih ređajte jednu na drugu ne skidajući papir za pečenje i prekrivajući ih krpom. Poslednju koru isecite na 16 jednakih delova. Karamelizujte šećer na jakoj vatri. Kada počne da tamni, sklonite ga i umešajte puter i sok od limuna. Dobro izmešajte, pa vratite na vatru i kuvajte dok se skroz ne otopi. Prelijte smesu preko onih 16 isečenih delova. Naizmenično ređajte koru i fil dok se ne potroše sastojci. Ostavite malo fila sa strane. Potom namažite celu tortu i odozgo. Istisnite špricem manje količine krema po površini torte na ivici, u pravilnim razmacima. Na te gomilice nasloniti karamel-trouglove.
Možda vas zanima:
SRPSKE TORTE ZA SVA VREMENA I SVE PRILIKE Raskošne i fenomenalne
Reforma, Doboš, Vasina ili Moskva šnit, ukrasiće svaku svečanu trpezu.
DOBOŠ Klasik među tortama, popularna a služi se više od jednog veka
Torta koja traje od 1885. godine, kada je prvi napravio poslastičar iz Budimpešte, Jozef Doboš, po kome je i dobila ime.
POSNA DOBOŠ TORTA Podjednako ukusna kao njena mrsna verzija
Napravite čuvenu Doboš tortu u posnoj varijanti. Poslužite je gostima za slavu, biće oduševljeni.
DOBOŠ TORTA Čuvena poslastica, napravljena prvi put u 19 veku, a evo i kojim povodom
Poznati poslastičar, Jozef C.Doboš, osmislio je ovu popularnu tortu. Razlog je bila svečanost u Mađarskoj, koja se održavala u čast , tadašnjeg , austrougarskog vladara Franca Jozefa i njegove supruge Elizabete,. On je tada predstavio svoj izum, prvu tortu punjenu filom od čokolade, putera i jaja. Recept je Doboš sam otkrio, 1906 godine.
MARININA ČOKOLADNA TORTA BOLJA OD ONE KLASIČNE Za pravo zadovoljstvo
Napravite preukusnu poslasticu po receptu Marine Ćosić Pejić, autorke profila Mama kuva s bebom
BRZE POSNE KEKS BOMBICE Naprave se za 5 minuta, a pojedu u trenu
Savršene za slavsku trpezu, nestaće sa stola odmah.
POSNA KEKS TORTA SA VIŠNJAMA Brza poslastica koja se smaže u trenu, a uspeva svima
Neodoljiva poslastica pravi se brzo i lako, a pojede još brže.
POSNA ŠVARCVALD TORTA Očaravajuća poslastica koja ni malo ne zaostaje za originalom
Ako volite Švarcvald tortu, njenu posnu verziju ćete obožavati.
ČOKOLADNI KUGLOF Dekorativna poslastica ukusa koji se pamti za prave sladokusce
Neodoljiv i sladak, oboriće s nogu i one koji ne vole slatko.
Komentari (0)