KOLAČI SA LIMUNOM U SAVRŠENOM SLATKO-KISELKASTOM SPOJU Osvežavajući i lagani
Žuti brauni, tart sa limunom, čizkejk ili kuglof, osvojiće i one koji ne vole slatko.
Žuti brauni
Sastojci:
- 100 g brašna
- 150 g šećera
- prstohvat soli
- 2 jaja
- kora jednog limuna
- 2 kašike limunovog soka
Za preliv:
- 100 g šećera u prahu
- 3-4 kašike limunovog soka
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite mali pleh dimenzija 20 x 20 cm. Pomešajte brašno, šećer i so. Posebno umutite žicom jaja, koru i sok limuna. Pomešajte obe mase i sipajte u pleh. Pecite oko 20 minuta. Ostaviti da se ohladi, pa prelijte glazurom od šećera i limunovog soka.
Tart
Sastojci:
Za koru
- 200 g brašna
- 100 g putera (sobne temperature)
- 50 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 1 jaje
Za fil
- 4 jaja
- 150 g šećera
- sok i kora od 2 limuna
Priprema:
U većoj posudi pomešajte brašno, šećer u prahu i prstohvat soli. Dodajte iseckani puter i trljajte ga prstima s brašnom dok ne dobijete mrvičastu smesu. Dodajte jaje, pa umesite testo. Oblikujte ga u loptu, zamotajte u foliju i ostavite da se hladi u frižideru najmanje 30 minuta. Razvucite testo u kalup za tart prečnika oko 23 cm i utisnite ga u kalup, izbockajte viljuškom i pecite 15 minuta na 180 stepeni. Dok se korica hladi, pripremite fil od limuna: U posudi umutite jaja sa šećerom, dodajte sok i koricu od limuna i sve skuvajte na pari. Prelijte fil preko ohlađene kore od limuna i poravnajte površinu. Stavite tart u frižider da se stegne bar 2 sata pre posluživanja.
Čizkejk
Sastojci:
- 300 g mlevenog keksa
- 150 g putera
- 700 g krem sira
- 100 g kristal-šećera
- 100 g šećera u prahu
- 100 ml soka od limuna
- kora od jednog limuna
Priprema:
Puter istopite na tihoj vatri, dodajte keks i šećer, pa dobro izmešajte. Sipajte u kalup za tortu i oblikujte koru. Dobro pritisnite šakama odozgo i stavite u frižider. Umutite mikserom maskarpone sa šećerom u prahu. Dodajte rendanu koru i sok od limuna. Sipajte fil preko kore, izravnajte i stavite u frižider da se stegne.
Kuglof
Sastojci:
- 250 grama omekšalog margarina (za podmazivanje kalupa)
- 250 grama glatkog brašna
- 1 i po kašičica praška za pecivo
- 1/4 kašičice soli
- 225 grama šećera u prahu
- narendana korica od 3 limuna
- 4 jaja
Sastojci za sirup:
- 100 grama šećera u prahu
- sok od 3 limuna
- 80 grama šećera u prahu
- hladna voda
Priprema:
Pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. Mikserom mutite margarin, šećer i koricu limuna dok ne dobijete bledu i glatku smesu. Dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiksajte. Postupno dodajte brašno, pa izmešajte drvenom kašikom. Smesu prelijte u namašćeni kalup i pecite u zagrejanoj rerni oko 40 minuta. Za to vreme pripremite sirup, tako što ćete pomešati šećer sa sokom limuna u posudi, te zagrejte do ključanja. Kuvajte dva, tri minuta, a zatim sklonite s vatre i pustite da se ohladi. Pečen i lagano ohlađen kuglof prelijte sirupom i ostavite ga u kalupu još 15 minuta.
Možda vas zanima:
NAJLEPŠI KOLAČI SA MEDOM Tope se u ustima, a priprema je jednostavna
Starinski kolač sa orasima, čoko kocke, egipatski kolač, medenjaci ili makovnjača, šta god da izaberete nećete da pogrešite.
PREDLOZI ZA ĐURĐEVDANSKU TRPEZU Od pite i salate do paštete, dobićete brojne pohvale
Pastirska pita, gurmanska salata, francuski krompir ili pašteta, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
FENOMENALNI SITNI KOLAČI ZA ĐURĐEVDAN Tope se u ustima, a gotovi začas
Neodoljivi zalogajčići nestaće sa stola čim se postave.
KEKS POSLASTICE Neodoljive, brze i fenomenalne, za sva vremena i prilike
Oduševiće i one izbirljive.
BRZI TROUGLIĆI SA KEKSOM Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, a uspeće i početnicima
Pojedu se začas, a tope se u ustima.
KEKS TORTA Očaravajuća brza poslastica koja se smaže za tren oka, a svi je vole
Nepečena poslastica osvojiće i one izbirljive.
BRAUNI Kolač koji svi vole a topi se u ustima, zato najbolje odmah stavite duplu meru
Fenomenalni desert za sve sladokusce.
ČIZKEJK SA KIKIRIKI PUTEROM Očaravajući desert mekan kao duša
Sočan kolač nestaće sa stola odmah.
KOKOS BOMBICE SE TOPE U USTIMA Sitni kolači idealni za sva vremena i prilike
Slatke i neodoljive, najbolje odmah stavite duplu meru.
Komentari (0)