Napravite ovu svečanu poslasticu po receptu Jelene Filić iz Velike Plane
Privatna arhiva
Piše: Ivana Pavlović
Ako volite klasičnu rozen tortu, ovu sa voćem ćete obožavati. Pogodna za svaku svečanost, oduševiće sve koji je budu probali. Recept za očaravajuću poslasticu s nama je podelila Jelena Filić iz Velike Plane, majka, supruga, zaposlena žena i autorka Instagram profila „jelenina kuhinjica“. Kao vlasnica beauty studija, svakodnevno je posvećena brizi oko ženske lepote, dok joj je kuvanje hobi u kome uživa, kada se vrati sa posla, a neretko joj u tome pomažu ćerkice Dunja i Tara. Talentovana Jelena ističe da oba zanimanja iziskuju veliku dozu kreativnosti, pri čemu joj ne manjka inspiracije kako na primarnom poslu tako i za pripremu jela, ali i njihovu dekoraciju i fotografisanje. Suprug i deca su joj je najveća podrška.
Kako ste došli na ideju da napravite ovu tortu?
- Vrlo sličnu tortu sam još kao mala prvi put probala kod tetke i to je bila ljubav na prvi zalogaj. Kažem vrlo sličnu jer je bila s drugim voćem. A to je jedna velika prednost kod ove torte, jer kad god stavite neko drugo voće, dobijete totalno novu dimenziju i drugačiji ukus. Tu se umesto voća može dodati i kokos, mleveni orah, lešnik ili možda čak i čokolada. Mogućnosti su zaista bezbrojne.
Koja je tajna savršenog fila?
- Savršeni fil po meni je fil bez grudvica, finog i kremastog ukusa. Za fil bez grudvica ja margarin umešam u puding koji se nije ohladio i dobro sve umutim mikserom i dobijem kremasti fil.
Da li ste nekada pravili tortu sa puterom umesto margarina?
- Nisam do sada ovu tortu pravila s puterom. Uvek koristim isti margarin. To jedino ne menjam, jer je to mamin savet.
Da li fil treba da bude topao ili hladan kada mažete s obzirom na to da su rozen kore prilično tvrde?
- Uvek sačekam da se fil totalno ohladi jer u tom slučaju ne curi sa strane jer se dovoljno stegao. Toplota fila za ove korice nije presudna. One odlično i brzo upiju fil i omekšaju.
Da li nekad zamenite šlag slatkom pavlakom?
- Gotovo uvek koristim šlag.
Da li je moguće tortu sa rozen korama napraviti u slanoj varijanti?
- Tortu sa rozen koricama je moguće napraviti i u slanoj varijanti. Samo je bino da korice budu za slanu tortu. To je jedan od mojih favorita što se tiče slanih đakonija. Još jedan od recepta koji možete naći na mojoj stranici.
Koliko dugo torta treba da odstoji pre posluženja?
- Kao što važi pravilo i za sve ostale torte, što duže stoje, to su ukusnije, tako važi i za ovu. Najbolje da se napravi dan pre posluženja.
U kojim prilikama biste poslužili ovu tortu?
- Ovu tortu bih poslužila bukvalno u svakoj prilici. Moj rođendan ne prolazi bez ove torte. A kako je tati i meni razlika u rođendanu jedan dan, ovog puta sam napravila dve manje torte. Mere su iste, samo su korice podeljene na dva dela.
Koje je najbolje jelo koje ste probali od svih?
- Ja sam veliki gurman i vrlo mi je teško da izaberem samo jedno jelo, ali dimljena butkica na kajmaku je jelo koje obara s nogu sve moje goste i uvek se nađe na nekoj prazničnoj trpezi, tako da bih to jelo izdvojila kao jedno od najukusnijih koje sam do sada probala.
Koje jelo vam nije uspelo, pa ste morali da ga bacite?
- Nikada nisam spremila nešto toliko loše da ne može da se pojede, ali mi se desilo da mi je ispala torta iz kalupa koji se vremenom deformisao i, nažalost, sve je otišlo u kantu. Zato je moj savet da se uvek ispod kalupa postavi neki poslužavnik kako ne bi došlo do problema.
Da treba da napravite večeru za važne goste, koje predjelo, glavno jelo i desert biste im spremili?
- Idealna trpeza za moje goste bi bila bogata raznim đakonijama koje idu kao predjelo. Slana rozen tortica, slani rolati, salata sa kukuruzom i crnim lukom i, naravno, neizostavna ruska salata bi bili idealan početak trpeze. Bez butkice na kajmaku glavno jelo ne bi moglo proći, a kao desert bi se našla moja najomiljenija rozen voćna torta koja je toliko lagana za pripremanje i čiji ćete recept upravo imati prilike da pročitate.
Recept
Sastojci:
- 1 pakovanje rozen korica
- 3 pudinga od vanile
- 1 l mleka
- 9 kašika šećera
- 125 g margarina
- 400 g krem šlaga od vanile
- 400 ml gazirane vode
- 5-6 banana
- 500 g jagoda
Priprema
Zagrejte do ključanja 800 ml mleka sa 9 kašika šećera. U preostalih 200 ml rastvorite 3 kesice pudinga, pa sve sipajte u vrelo mleko i mešajte na laganoj temperaturi dok se ne zgusne. U vruć (ne vreo) puding dodajte 125 g margarina. Mešajte dok se ne istopi i ostavite da se skroz ohladi. Zatim ga lepo umutite mikserom. Krem šlag umutite sa gaziranom vodom, odvojte deo (¼) za ukrašavanje, a ostatak pomešajte s pudingom.
Jagode i banane isecite. Ređajte kora, fil, jagode, fil, kora, fil, kora, fil, banane, fil. Tortu ukrasite po želji i stavite je na hlađenje, najbolje preko noći.
Možda vas zanima:
POSNA ROZEN TORTA Ni malo ne zaostaje za originalom, smaže se čim se postavi
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
POSNA ROZEN TORTA Za sve svečane prilike, klasik koji nikada ne izlazi iz mode
Nema ko vam neće tražiti recept.
POSNA ROZEN TORTA Ješćete je i mrsnim danima, svaki zalogaj je raj za nepca
Neodoljiva i slatka, gosti će biti oduševljeni ukusom.
ROZEN TORTA Klasik koji nikada ne izlazi iz mode, svako će tražiti bar jedno dodatno parče
Savršena za sve prilike.
MARIJANIN JAPANSKI VETAR MILUJE NEPCA Poslastica koju vole svi od 7 do 107 godina
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Marijane Čamber
SOČNA PILETINA U KREMASTOM SOSU SA PEČURKAMA Brz i zdrav ručak, poješće se za tili čas
Pikantan recept sa piletinom za sve gurmane
SLAVICIN VOĆNI KOLAČ ZA SAVRŠEN VIKEND Lako se pravi, a topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi voćni kolač po receptu Slavice Milojević iz Vranja
BORISOV BRZI KOLAČ SA BANANAMA MIRIŠE NA DOM A topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Borisa Krasnića iz Beograda
BILJANINA VOĆNA MAĐARICA BUDI SVA ČULA A manje teška od klasične
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Biljane Petrović iz Doboja
Komentari (0)