DOBOŠ TORTA SA DOMAĆIM KORAMA Kulinarska blogerka nam je otkrila sve cake pripreme čuvene čokoladne poslastice

V. Vukadinović

18:51

U sosu sa 0

Jedna od najpoznatijih torti na svetu potiče iz Mađarske, a nosi naziv po prezimenu kuvara koji je osmislio recept.

DOBOŠ TORTA SA DOMAĆIM KORAMA Kulinarska blogerka nam je otkrila sve cake pripreme čuvene čokoladne poslastice
Foto: Privatna arhiva/Slađana Roža

Za fantastičan ukus zaslužna je kombinacija tankih vazdušastih kora, čokoladnog fila i krckavog karamel preliva. Kako da brzo ispečete mnogo kora, da sve budu iste debljine i kako da vam karamel glazura uspe, otkrila nam je kulinarska blogerka Slađana Roža iz Zrenjanina. Ona je autorka Instagram profila just.sweet.sladjano na kojem za 102.000 pratilaca objavljuje recepte raznih deserata.

Da li je neophodno da svi sastojci za tortu budu sobne temperature?

- Neophodno je da jaja i margarin budu sobne temperature, pa ih izvadite iz frižidera 2-3 sata pre pravljenja torte.

Zašto smesa ne sme da se muti mikserom posle dodavanja brašna?

- Za ovu vrstu torte su potrebne tanke i vazdušaste kore, tako da je upotreba miksera dozvoljena dok ne dodate brašno. Posle toga nastavite ručno da mešate špatulom kako biste vazduh zadržali u smesi. To će pomoći biskvitu da naraste tokom pečenja.

DOBOŠ TORTA SA DOMAĆIM KORAMA Kulinarska blogerka nam je otkrila sve cake pripreme čuvene čokoladne poslastice Foto: Privatna arhiva/Slađana Roža
 

Kako da sve kore budu iste veličine i debljine?

- To je najvažnije jer je doboš torta specifična po tankim jednakim korama. Najvažnije je da imate dva jednaka okrugla dna od kalupa za tortu i koristite uvek istu meru kad izlivate testo. Najbolje je da se poslužite kutlačom za supu.

Šta da radimo ako nemamo okrugli kalup prečnika 20 cm?

- U tom slučaju upotrebite pek-papir i napravite krugove te veličine, poređajte u pleh i izlivajte testo.

Pošto treba 12 kora, da li može da se peče više kora odjednom u plehu?

- Da bi proces išao brže, predlažem da radite sa dva dna od kalupa, jer dok se jedna kora peče, drugu sipajte na kalup i odmah stavite u rernu čim prethodnu izvadite.

Kore su veoma tanke. Kako da budu ispečene a da se ne isuše?

- Kore se ispeku za 5-6 minuta. Pecite ih na najnižoj rešetki na 180 stepeni do zlatnožute boje. Ne smeju da se prepeku jer će se tada lomiti u torti.

Da li kore smeju da se stave jedna na drugu dok se hlade?

- Ispečene kore ređajte posebno da se ohlade, a ako hoćete da ređate jednu na drugu, stavljajte ispod svake alu-foliju. Tako se neće slepiti. Kada se ohlade, pokrijte ih krpom da se ne osuše.

Kako skuvati fil na pari?

- Veću šerpu s vodom stavite na ringlu, pa u nju stavite manju šerpu sa žumancima i šećerom. Smesu je potrebno stalno mešati dok ne počne da se zgušnjava. Znaćete da je gotova kada posle provlačenja varjače kroz smesu vidite dno šerpe.

Da li margarin treba da se umuti pre dodavanja u čokoladni fil?

- Margarin sobne temperature umutite i potom postepeno dodajte u već ohlađen fil uz mućenje mikserom.

Po čemu znamo da je karamel gotov?

- Karamel se topi na tihoj vatri uz neprestano mešanje dok se ne istopi I poslednje zrno šećera. Tada ga sklonite sa vatre. Ako ga ne sklonite na vreme, počeće da zagoreva i dobićete gorak karamel koji se neće lepo izlivati.

DOBOŠ TORTA SA DOMAĆIM KORAMA Kulinarska blogerka nam je otkrila sve cake pripreme čuvene čokoladne poslastice Foto: Privatna arhiva/Slađana Roža
 

Kako da se karamel stavi na poslednju koru, a da ne curi na tortu?

- Jednu dasku premažite margarinom, na nju stavite tu poslednju koru i preko izlijte karamel. On će se slivati, ali se neće zalepiti za dasku jer je podmazana. Ostavite da se karamel ohladi i tek onda stavite na tortu.

Kako da se seče torta a da se ne izlomi karamel?

- Dok je izliveni karamel topao, na njemu zasecite oblike kriški, ali nemojte da  presečete koru. Nož mora da bude oštar i dug. Pre svakog zaseka nož namažite margarinom kako bi ostavio lep otisak. Karamel na ovaj način neće pucati.

RECEPT 

Doboš torta

Sastojci:

Za biskvit:

10 jaja

10 kašika šećera

2 kašike vode

10 ravnih kašika brašna

1 prašak za pecivo

Za fil:

10 žumanaca

2 cela jajeta

250 g margarina

200 g čokolade za kuvanje

200 g prah šećera

2 vanil šećera

Za karamel:

7 kašika šećera

1 kašičica margarina

Priprema:

Belanca umutite. Postepeno dodajte šećer. Smanjite brzinu miksera na najmanje pa dodajte jedno po jedno žumance i sjedinite. Dodajte vodu i brašno pomešano s praškom za pecivo. Izmešajte špatulom. Dva okrugla pleha prečnika 20 cm podmažite uljem i brašnom, izlivajte smesu i pecite kore. Pecite kore 4-5 minuta na 180 stepeni. Fil: Izmiksajte žumanca sa jajima, šećerom i vanil šećerom i kuvajte na pari uz neprestano mešanje oko 15 minuta. Dodajte izrendanu čokoladu i kuvajte na pari dok smesa ne postane glatka. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Margarin dodajte u fil i umutite penastu smesu. Karamel: Istopite šećer na tihoj vatri uz mešanje, dodajte margarin i izlijte na poslednju koru. Oštrim nožem zasecite parčiće, dekorišite tortu ostatkom fila sa strane i ostavite da se stegne.

Komentari (0)

Loading