JOVANINA USKŠRNJA POGAČA MEKANA KAO OBLAK Vazdušasta i mirisna, za pravo zadovoljstvo

Ivana Pavlović

15:00

U sosu sa 0

Napravite ovu mirisnu pogaču po receptu Jovane Ivanović iz sela Globoder, kod Kruševca.

uskršnja pogača
Privatna arhiva
uskršnja pogača Privatna arhiva/Jovana Ivanović
 

Piše: Ivana Pavlović

Ako volite mekana i vazdušasta peciva, ova pogača će postati sastavni deo vaše trpeze. Recept je sa nama podelila Jovana Ivanović, medicinska sestra iz okoline Kruševca, i autorka Instagram stranice pogačarica. Nalog sa receptima otvorila je na nagovor prijateljica koje su hvalile njene veštine u kuhinji. Talentovanoj Jovani sin i ćerka su najveća podrška, kao i suprug, kome je baš ova pogača jedna od omiljenih. Jovana nam je otkrila tajnu savršene uskršnje pogače.
Koja je tajna savršenog testa za pogaču?
- Recept za savršeno testo je, pre svega, dobra volja i iskustvo. Da bi se testo ugodilo, morate da volite i da vežbate taj osećaj pod ruku, a on se stiče s vremenom. Što se tiče sastojaka, mislim da je to jogurt koji daje posebnu mekoću i čar testima.

Da li koristite sastojke sobne temperature ili direktno iz frižidera?
- Trudim se da sastojci budu sobne temperature, ali kada žurim, nije velika greška ako je jaje iz frižidera. Bitno je da kvasac ide u zagrejano mleko ili vodu da bi se aktivirao, inače sve gubi smisao.

Da li je bolje praviti pogaču sa kvascem ili praškom za pecivo?
- Znamo da je kvasac vrsta gljive, znači prirodan proizvod, tako da mislim da je zdraviji. Ja prednost dajem kvascu.

Da li koristite suvi ili sveži kvasac?
- Najčešće koristim suvi kvasac koji može da stoji mesecima, pa ne moram da mislim o roku trajanja. Ali kako je kome lakše i praktičnije, tako neka bira.

Da li ste probali da pravite kombinaciju sa više vrsta brašna?
- Pravila sam štapiće od spelte, heljde, ražene veknice i volim da eksperimentišem sa različitim vrstama brašna. Naravno, uvek u kombinaciji sa belim brašnom, da se ne bi testo raspadalo ili bilo kao mokri pesak. Lično mi je najlepša kombinacija sa speltom.

Ako pravite posnu pogaču, da li dodajete vodu ili neko od posnih mleka?
- Posne pogače su mi poseban izazov. Ja obično stavljam kiselu vodu i testo bude vazdušasto, biljna mleka sam koristila do sada samo za posne kolače.

Koje jelo od svih koje ste pravili je bilo najzahtevnije i zašto?
 - Čuvena doboš torta, sa devet kora i filom od žumanaca. Pravljenje ove poslastice je bilo prava dogodovština. Na kraju je uspela i dokazala da je fil od žumanaca najlepši fil na svetu, ali zahteva puno strpljenja.


Sastojci:
200 ml mleka
1 suvi kvasac ili pola kockice svežeg
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
100 ml kisele pavlake (20% masnoće)
2 jaja
60 ml ulja
700 g brašna
100 g stonog margarina

Priprema:

U mlako mleko dodajte kvasac, kašičicu šećera i kašičicu brašna i izmešajte. Ostavite da nadođe 10 minuta. U nadošli kvasac dodajte jaje i belance, a jedno žumance ostavite sa strane. Potom dodajte ulje i pavlaku i izmešajte. Brašno sa solju dodajte postepeno, mešajući varjačom, a onda ga umesite rukom na pobrašnjenoj podlozi dok ne prestane da se lepi za ruke. Ostavite da nadođe na toplom oko 40 minuta. Naraslo testo blago premesite i podelite na tri dela. Prvi deo rastanjite u krug do 30 cm i premažite razmekšalim margarinom. Prebacite na pek-papir na radni sto, a zatim razmesite drugi deo u krug. Premažite drugi deo margarinom i stavite ga preko prvog dela. Nakon toga rastanjite treću jufku i nju ne premazujte, već je samo stavite preko prva dva. Stavite u sredinu čašicu rakije da odredite centar i secite na 8 jednakih delova. Svaku osminu podelite na 3 trakice i upletite u pletenicu. Dobićete 8 pletenica. Sklonite čašicu i upletenu pogaču prebacite sa pek-papirom u kalup od 27cm da raste još 30 minuta. Naraslu pogaču premažite umućenim žumancetom sa jednom kašikom mleka i pospite susamom po želji. Pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, odnosno dok ne dobije zlatnožutu boju. Pečenu vruću pogaču poprskajte mešavinom vode i malo ulja i pokrijte krpom da se stiša, a zatim služite uz prilog po želji. Prijatno!

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading