POGAČA U OBLIKU VENCA PUNJENA ČVARCIMA I SIROM Pripremu nam je detaljno objasnila Saška Jovanović sa Kosova

V. Vukadinović

11:11

U sosu sa 0

Dekorativno testo punjeno čvarcima i sirom idealno je za vikend obrok ili kao posluženje za goste.

POGAČA U OBLIKU VENCA PUNJENA ČVARCIMA I SIROM Pripremu nam je detaljno objasnila Saška Jovanović sa Kosova
Foto: Privatna arhiva/Saška Jovanović

Venčić od testa sa čvarcima i sirom je kompletan doručak ili večera. Ima divan ukus, divno miriše, još divnije izgleda. Možete ga praviti za porodične obroke, ali i neke specijalne prilike. Sigurno će vam uspeti ako pratite savete kulinarske blogerke Saške Jovanović iz Klokota na Kosovu. Ona je autorka Instagram profila “Saškina kuhinja” (_saskina_kuhinja_) na kome deli svoje kulinarske specijalitete sa više od 15.000 pratilaca.

Da li kvasac prvo treba da nadođe ili se testo odmah mesi?

- Ako koristite suvi kvasac, on treba prvo da nadođe. U mlakom mleku ga razmutite, dodajte kašiku brašna i pola kašičice šećera i ostavite da nadođe. Sa svežim kvascem odmah umesite testo.

POGAČA U OBLIKU VENCA PUNJENA ČVARCIMA I SIROM Pripremu nam je detaljno objasnila Saška Jovanović sa Kosova Foto: Privatna arhiva/Saška Jovanović
 

Koliko suvog kvasca treba da se stavi umesto svežeg?

- Umesto 30 g svežeg kvasca stavite 10 g suvog.

Koje brašno je najbolje koristiti da bi ovo pecivo bilo meko?

- Venčić je najbolje da pravite od mekog brašna tip-400.

Kakvo testo treba da bude kada se umesi?

- Testo treba da bude meko, ali ne sme da se lepi za ruke.

POGAČA U OBLIKU VENCA PUNJENA ČVARCIMA I SIROM Pripremu nam je detaljno objasnila Saška Jovanović sa Kosova Foto: Privatna arhiva/Saška Jovanović
 

Kako da nam testo sigurno uspe?

- Važno je da sve namirnice koje koristite za pravljenje testa budu sobne temperature. Kada zamesite testo, pokrijte ga krpom i ostavite da nadođe na toplom mestu. Tada će vam sigurno biti vazdušasti pecivo kada se ispeče.

Da li umesto zdenke može da se stavi nešto drugo?

- Testo možete da namažete krem sirom. Takođe, odlična kombinacija su sir i spanać ili blitva. Pomešajte ih i namažite testo. Tada ne morate da stavljate čvarke.

Da li se čvarci stave celi u testo?

-  Zavisi od vašeg ukusa. Kada su čvarci krupni, bolje je da ih sitno iseckate, a možete i da ih sameljete, ako vam se tako više dopada.

POGAČA U OBLIKU VENCA PUNJENA ČVARCIMA I SIROM Pripremu nam je detaljno objasnila Saška Jovanović sa Kosova Foto: Privatna arhiva/Saška Jovanović
 

Kako da napravimo oblik venca?

- Na pobrašnjenoj podlozi testo rastanjite oklagijom u obliku pravougaonika. Zatim ga premažite sa sirom, a preko sira rasporedite čvarke. Uvijate po dužini u rolat. Malo ga razvucite i presecite na pola. Zatim jednu stranu prebacite preko druge i tako preklapajte do kraja. Krajeve spojite da dobijete venčić.

U kolikom plehu se peče?

- Najbolje je da venčić pečete u okrugloj tepsiji prečnika 30 centimetra. Obavezno je podmažite da se venčić ne zalepi.

Da li se testo premazuje nečim pre pečenja?

- Pre pečenja testo premažite odozgo umućenim jajetom koje ste pomešali s mlekom. Tako će venčić imati zlatno-smeđu boju, blago krcakvu i sjajnu koricu.

Uz koji prilog je najbolje jesti ovo pecivo?

- Najbolje ide uz kiselo mleko ili jogurt. Sipajte kiselo mleko u činiju, a činiju stavite u sredinu venčića. Tako će lepo izgledati kada se iznese na sto, a pecivo može da se lomi i umače.  

POGAČA U OBLIKU VENCA PUNJENA ČVARCIMA I SIROM Pripremu nam je detaljno objasnila Saška Jovanović sa Kosova Foto: Privatna arhiva/Saška Jovanović
 

Venčić sa čvarcima

Sastojci:

Oko 600 g brašna

30 g svežeg kvasca

200 ml toplog mleka

50 ml ulja

50 ml tople vode

1 kašika kisele pavlake

1 kašičica soli

Za fil:

7 komada zdenki (120 g)

5 punih kašika čvaraka

Za premazivanje:

1 jaje

1 kašika mleka

Priprema:

U mlako mleko sipajte kvasac, izmešajte, dodajte ostale sastojke i na kraju brašno. Zamesite testo. Pokrijte i ostavite da nadođe. Rastanjite u oblik pravougaonika i premažite zdenka sirom. Preko ravnomerno rasporedite čvarke. Testo urolajte, rolat malo razvucite i presecite na pola. Jednu polovinu prebacite preko druge i preklapajte do kraja testa. Krajeve spojite u krug. Ostavite na toplom 30 minuta. Premažite testo umućenim jajetom sa mlekom. Pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni, posle 5 minuta smanjite temperaturu na 180 stepeni.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Komentari (0)

Loading