SVETSKI POZNATI BRAZILSKI BATAČIĆI U TESTU Hrskave knedle s mesom koje morate da probate!

V. Vukadinović

11:56

U sosu sa 0

Egzotične knedle po receptu kulinarskog blogera Aleksandra Pavlovića su poznati specijalitet brazilske kuhinje. Savršene su za žurke i druge proslave.

SVETSKI POZNATI BRAZILSKI BATAČIĆI U TESTU Hrskave knedle s mesom koje morate da probate!
Foto: privatna arhiva/Aleksandar Pavlović

Hrskavo testo, punjeno filom od piletine i sira, preliveno neobičnim majonezom izgleda savršeno na stolu. Ni ukusu niko ne može da odoli. Postupak pripreme nam je objasnio Aleksandar Pavlović iz Užica koji kaže da ćete se posle ovog jela sigurno osmehivati bez obzira na naziv. On je autor Instagram profila Kuvanje bez granica na kome sa pratiocima deli svoje neobične recepte.

Koji deo piletine je najbolje koristiti za ovaj recept?

- Koristite belo pileće meso sa grudi, jer će najbolje poprimiti arome ostalih namirnica koje idu u nadev. Ukoliko vam je pileće meso preostalo od ručka ili imate batake, karabatake, odvojite meso od kostiju, sitno ga iseckajte i iskoristite za ovo jelo.

Da li može da se koristi i druga vrsta mesta?

- Može ćureće meso. Od drugih vrsta preporučujem meso konzervirane ribe.

SVETSKI POZNATI BRAZILSKI BATAČIĆI U TESTU Hrskave knedle s mesom koje morate da probate! Foto: privatna arhiva/Aleksandar Pavlović
 

Da li se testo muti mikserom dok je na ringli?

- Dok testo zakuvavate možete da ga mutite kako vam je lakše, ili varjačom ili mikserom, nastavcima za testo.

Kako da znamo da je dovoljno skuvano?

- Kada testo počne da se skuplja u glatku i sjajnu kompaktnu masu, a dno šerpe ostane čisto i bez tragova testa, skuvano je.

U ovom receptu je najvažnije da se testo dobro napravi. Koja je tajna?

- Važno je da se testo non-stop meša i da temperatura ringle bude srednje jaka. Poželjno je koristiti i šerpu sa debljim dnom. Nakon što se testo ohladi premesite ga da se pod rukom još više opusti i bude lakše za rad. Nije potrebno pobrašnjaviti površinu na kojoj mesite testo, jer se ovaj tip testa ne lepi.

Koje veličine treba da budu kuglice?

- Prvo odvojite testo za jednu kuglicu veličine jajeta, a onda shodno toj prvoj odvajajte dalje. Testa ima dosta i kuglica će biti za obrok za četvoro ljudi.

Kolikog prečnika treba da budu krugovi testa kada se rastanje?

- Veličina razvučene kuglice treba da bude kao disk koji će stati na dlan šake prečnika 5-6 cm, a debljina treba da bude 3 mm.

SVETSKI POZNATI BRAZILSKI BATAČIĆI U TESTU Hrskave knedle s mesom koje morate da probate! Foto: privatna arhiva/Aleksandar Pavlović
 

Da li treba knedle nečim da se pričvrste kako se ne bi raspale prilikom prženja?

- Iako su punjene, knedle prilikom prženja neće pucati, jer je testo svojom teksturom  namenjeno za termičku obradu, a poh ga čini još čvršćim.

Da li se prže na tihoj ili jačoj vatri?

- Prže se na srednje jakoj temperaturi da poh ne bi naglo izgoreo, a sredina ostala živa. Ne treba poklapati šerpu.

Brazilske suze

Sastojci:

Za testo:
250 g belog brašna
500 ml mleka
50 ml pilećeg bujona
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica soli

Za fil:
300 g skuvanog belog mesa
200 g krem sira
1 crni luk
3 čena belog luka
Po 1 zelena, žuta i crvena čili papričica
1/2 kašičice kurkume
1/2 kašičice slatke paprike
So i biber

Za poh:

1 jaje, prezle

Za brazilski majonez:
2 zelene čili papričice
2 čena belog luka
1 šoljica peršunovog lista
Malo soka od limuna,
4-5 kašika majoneza
Priprema:

Za fil, crni i beli luk i papričice sitno iseckajte. Propržite na maslinovom ulju, pa u prohlađeno dodajte iseckanu piletinu i krem sir. Začinite i ostaviti sa strane. Za testo, mleko, pileći bujon, maslinovo ulje i so stavite provri. Odmah dodajte brašno i neprestano mešajte (2 min) dok se ne dobije kompaktna smesa. Kada se ohladi premesite ga na suvoj podlozi. Odvajajte loptice veličine jajeta, razvucite dlanovima u krug i punite kašičicom fila. Oblikujte u suzu. Umutite jaje i svaku knedlu uvaljajti u jaje, pa u prezle. Pržite u dubokom ulju dok ne porumene sa svih strana. Za brazilski majonez, izblendirajte sve sastojke.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading