OSETITE DUH ORIJENTA NA STOLU Zdrava varijanta istanbulskih đevreka po receptu Sofije Njagojević
Susam daje bolju aromu ako se prepeče, pa ga uvek imam već gotovog, prepečenog u teglici.
Zbog ubrzane svakodnevice često zaboravimo na pravilnu i zdravu ishranu. Ipak, kad pronađemo malo slobodnog vremena, potrudimo se da to korigujemo koliko-toliko i u organizam unesemo zdrave namirnice. Sofija Njagojević je apsolvent Fakulteta bezbednosti u Beogradu i veliki zaljubljenik u pripremanje zdravih obroka. Otvorila je Instagram nalog pod nazivom „Sofijina zdrava hrana“ koji ima preko 43.000 pratilaca s kojima rado deli recepte modifikovane u zdravu varijantu. Za čitaoce „Alo! trpeze“ podelila je detalje pripreme zdrave varijante istanbulskih đevreka.
Da li umesto kvasca možemo koristiti sodu bikarbonu?
- Najčešće za pripremu obroka koristim prašak za pecivo ili kombinaciju sode bikarbone i limuna - nema razlike, testo je podjednako mekano.
Koje brašno je najbolje za pravljenje đevreka?
- Pošto je ovo zdravija varijanta, preporučujem speltino brašno koje će dati najsličniji ukus originalnim đevrecima. Susamovo brašno je tu takođe da upotpuni aromu.
Zašto je važno da u sastojcima bude topla voda?
- Što se tiče pripreme integralnih peciva, nije važno da li je voda topla ili hladna. Lično uvek koristim vodu sobne temperature.
Koliko tvrdo treba da bude testo i koliko je neophodno da se mesi?
- Testo treba da bude mekano da bi moglo lepo da se oblikuje. Kod integralnih brašna je važno da se voda postepeno dodaje u toku mešenja jer svako brašno različito upija vodu.
Koliko je potrebno da ono naraste?
- Poželjno je da testo odstoji što duže, a najmanje 3 sata. Ako ne žurite, pripremite ga uveče i ostavite preko noći.
Čime je najbolje razraditi testo - mikserom, žicom ili rukama?
- Ja sva testa mesim rukama, tako mogu lepo da procenim koliko je testo mekano.
Zašto testo treba da odstoji pre pečenja?
- Testo, pogotovo integralno, treba da odstoji jer se tako fermentiše i bude zdravije, ali i lakše za oblikovanje i dalji rad. Najbolje je ako odstoji na sobnoj temperaturi, lepše je za pripremu. Ako ste navikli da ga držite u frižideru, onda će ono biti tvrđe i teže za dalji rad.
Zašto susam mora da se prepeče?
- Ovom triku me je mama naučila, da susam daje bolju aromu ako se prepeče, pa ga uvek imam već gotovog, prepečenog u teglici.
Kako najlakše oblikovati đevrek?
- Najbolje je rastanjiti lopticu u crevo, spojiti oba kraja i onda ruku polako pomerati da se lepo spoje krajevi bez vidljivog mesta.
Mora li da se uvija i kako to da se izvede da se ne raspadne?
- Vrlo se lako uvija i ako je testo mekano bez brige, neće se raspasti.
Da li se premazuju nečim?
- Premazujemo ih celim jajima, nema potrebe za razdvajanjem. Takođe se može premazati i puterom i opet se dobija zlatkasta boja.
Čime đevrek možemo zalepiti?
- Tu je jaje koje će spojiti dva kraja đevreka. Tako, kad premažete jajetom a potom pospete susamom, ono će ga zadržati na testu.
Može li biti punjen filom?
- Đevrek se peče prazan, a kada ga ispečete pustite sebi mašti na volju i filujete po ukusu.
Koliko je neophodno da se peče? Kako da znamo da je dovoljno pečen?
- Videćete da je đevrek gotov kad dobije zlatnu boju i kad porumeni gornja korica.
Kako najbolje napraviti umak i od čega je najbolji?
- Za priloge i umake možete spremiti šta god volite. Meni je favorit pavlaka i „zdenka“ sir, kao što premazuju originalne đevreke.
Mogu li da se kuvaju?
- Integralno testo je malo nezgodno jer je drugačije teksture od belog brašna, pa mu je dovoljno da se zapeče.
Koliko se razlikuje od đevreka u Srbiji?
- Nisam nigde naišla da isprobam integralnu i zdraviju varijantu, ali mogu reći da se ukus nimalo ne razlikuje i da možete podjednako da uživate u njemu.
Integralni istanbulski đevreci
Sastojci:
300 g speltinog brašna
50 g susamovog brašna
2 kašike maslinovog ulja
1,5 kašičica himalajske soli
100 ml vode
1/2 kesice praška za pecivo
1 jaje za premazivanje
susam za posipanje
Priprema:
Umesite testo od speltinog i susamovog brašna, maslinovog ulja, soli i vode. Ostavite barem 3 sata da odstoji, a poželjno je i preko noći. Ujutru u testo dodajte prašak za pecivo, premesite ga i ostavite ga da se odmori još 20 minuta. Podelite ga na 5 jufkica i svaku razvijajte u lanac. Spojite krajeve rukom i blago ivice spojite ukrug. Ređajte na pleh sa pek-papiom. Premažite ih ulupanim jajetom i pospite susamom. Pecite na 180 stepeni do 15 minuta.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
UKUSAN I SUPERBRZ RUČAK Svi vole makarone, a uz ovakvu salatu ješćete ih svaki dan
Tako prosto, a tako slasno.
SJAJNA KOMBINACIJA NAMIRNICA Salata od cvekle i kikirikija će se dopasti svakome!
Najavljuje ukus proleća.
SLATKI HLEB ZA SVAKI DAN Doručak uz spoj banane i brašna osvojiće vaša čula
Redovno ćete ga spremati.
ZA SVE LJUBITELJE LJUTOG Falafel i miris tržnica Bliskog Istoka u vašoj kuhinji
Ukus je jedinstven.
SLOBODANOVA ŠVALER TORTA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ Jaka i kalorična poslastica za sve sladokusce
Napravite ovu fenomenalnu poslasticu po receptu Slobodana Radojičića iz Beča
JOVANINA USKŠRNJA POGAČA MEKANA KAO OBLAK Vazdušasta i mirisna, za pravo zadovoljstvo
Napravite ovu mirisnu pogaču po receptu Jovane Ivanović iz sela Globoder, kod Kruševca.
ANDRIJANINA TORTA OD PALAČINKI SE TOPI U USTIMA Zbog izgleda će je najviše voleti deca
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Andrijane Bajić iz Užica
POSNI BEŠAMEL SOS Ni malo ne zaostaje za originalom, a daje čar svakom jelu
Omiljeni bešamel sos možete da pravite i u vreme posta.
HOLANDEZ SOS Dodajte ga vašem jelu i uživajte u raskošnom ukusu
Fenomenalan sos pravi se brzo i lako a sjajno se slaže sa brojnim jelima.
Komentari (0)