SPREMITE SPECIJALITET KAO PROFESIONALAC Stanislava iz Beograda detaljno otkriva pripremu Karađorđeve šnicle
Pohovana urolana šnicla od telećeg buta, punjena kajmakom, jedan je od čuvenih srpskih specijaliteta. Sada je možete napraviti i kod kuće.
Recept je osmislio nekadašnji Titov kuvar Milovan Mića Stojanović 1956. godine. Naziv je dobila slučajno, jer je Mića prilikom dekoracije na tanjiru napravio oblik ordena Karađorđeve zvezde. Vremenom je recept dobio razne varijacije, pa se pravi i od drugih vrsta mesa, a pored kajmaka se u nadev dodaju kačkavalj, suvi vrat, pečenica… Ovu šniclu možete pripremiti kod kuće po receptu koji nam je dala kulinarska blogerka Stanislava Tarbuk iz Beograda. Ona je autorka Instagram stranice “Kuvajte sa Stašom” na kojoj za više od 96.000 pratilaca objavljuje recepte za slana jela i slatkiše.
Od kog mesa je najbolje praviti karađorđevu šniclu?
- Najbolje je koristiti svinjski file. To je meko meso i lako ga je istanjiti, kako bi šnicla bila jednake debljine.
Kako da odstranimo žilice i da li je to neophodno?
- Žilice na mesu ćete odstraniti oštrim nožem skidajući sve delove koji pri prženju mogu da deformišu oblik šnicle. Upravo ih je zbog toga i neophodno odstraniti.
Na koji način treba istanjiti meso?
- Šniclu stavite na kuhinjsku dasku tako da presečeni deo bude dole. Najbolje je da se preko i ispod šnicle stavi folija kako bi se meso što više istanjilo i kako bismo dobili što veću površinu za punjenje nadevom.
Da li se nadev stavlja na početak ili sredinu šnicle?
- Šnicla se u originalu puni samo kajmakom, ali možete staviti i suvi vrat, kačkavalj, sir, po ukusu. Nadev stavljate na početak šnicle.
Kako se šnicla urola?
- Bočne strane treba saviti pre rolanja kako nadev pri prženju ne bi iscureo. Šniclu rolate kao rolat samo što dodatno kuhinjskim čekićem istanjite ivice kako bi se bolje zalepile i šnicla bila kompaktnija.
Na koji način se panira?
- Važno je da se svaka šnicla stavi prvo u brašno, pa u jaja, zatim se uvalja u prezle kako bi bila čvršća i bolje zatvorena i kako nadev ne bi iscureo. Zatim je opet uvaljajte u jaja pa u prezlu.
Koliko dugo treba da se prži da ne ostane unutra meso živo?
- Šnicle pržite u dubljoj masnoći sa svih strana dok ne dobiju zlatno-braon boju.
Da li se tiganj poklopi za vreme prženja?
- Nema potrebe da se stavlja poklopac na tiganj. Važno je da temperatura masnoće ne bude previše jaka kako bi se svi delovi šnicle ravnomerno ispržili.
Koji prilog je njabolji uz karađorđevu šniclu?
- Uz ovu sjajnu šniclu tradicionalno se služe prženi krompirići i tartar sos.
Karađorđeva šnicla
Sastojci:
500 g svinjskog filea
150 g starog kajmaka
150 g suvog mesa, vrata ili pečenice
3 jaja
prezle
ulje ili mast
brašno
so i biber
Priprema:
Odstranite žilice na fileu, pa ga isecite na kolutove debljine 4 cm. Istanjite ih kuhinjskim čekićem. Posolite, pobiberite po ukusu, stavite suvo meso i kajmak na sredinu šnicli. Bočne strane dodatno istanjite I savijte ka sredini, pa urolajte šnicle. Umotajte ih providnom folijom i stavite u friz jedan sat. Uvaljajte ih u brašno, umućen ajaja, pa u prezle. Zatim ponovo u jaja i u prezle. Pržite u dubokom ulju dok ne dobiju zlatnu boju sa svih strana.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
ZAGORELI TIGANJ POSTAJE KAO NOV Primenite ovaj jednostavan trik u koji su se uverili milioni
Namirnice svaka domaćica već ima u kuhinji, a trik je jednostavan.
SLOBODANOVA ŠVALER TORTA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ Jaka i kalorična poslastica za sve sladokusce
Napravite ovu fenomenalnu poslasticu po receptu Slobodana Radojičića iz Beča
JOVANINA USKŠRNJA POGAČA MEKANA KAO OBLAK Vazdušasta i mirisna, za pravo zadovoljstvo
Napravite ovu mirisnu pogaču po receptu Jovane Ivanović iz sela Globoder, kod Kruševca.
ANDRIJANINA TORTA OD PALAČINKI SE TOPI U USTIMA Zbog izgleda će je najviše voleti deca
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Andrijane Bajić iz Užica
POSNI BEŠAMEL SOS Ni malo ne zaostaje za originalom, a daje čar svakom jelu
Omiljeni bešamel sos možete da pravite i u vreme posta.
Komentari (0)