HRSKAVE PUNJENE KROFNICE Jelena Kocmanović nam je otkrila recept za fantastičnu poslasticu

V. Vukadinović

14:30

U sosu sa 0

Spolja hrskave, a unutra pune mirišljavog krema od vanile. Moglo bi se reći da su ovo savršeni kolači da se zasladite tokom vikenda.

HRSKAVE PUNJENE KROFNICE Jelena Kocmanović nam je otkrila recept za fantastičnu poslasticu
privatna arhiva/Jelena Kocmanović

Za pravljenje hrskavih princeza je potrebno da odvojite vreme, ali će vam se trud sigurno isplatiti. Pripremu nam je detaljno objasnila kulinarska blogerka Jelena Kocmanović iz Beograda. Ona je autorka Instagram stranice „Naš dan svaki dan“ koju prati čak 163.000 ljudi, jer vole njene kulinarske čarolije, kao i zanimljive pričice kojima Jelena začini svaki recept.

Da li je bitno koja se vrsta brašna koristi za hrskavi sloj?

- Veoma je bitno koja se vrsta brašna koristi. Treba koristiti meko brašno, nikako oštro ili bilo koje drugo zbog strukture brašna, a taj hrskavi sloj je najvažniji u ovim kolačima.

Koliko rastanjeno testo za hrskavi sloj treba da stoji u zamrzivaču?

- Testo treba rastanjiti između dva lista pek-papira da bude 2-3 mm i staviti na ravnu podlogu (poslužavnik ili pleh) i držati u zamrzivaču nekih dvadesetak minuta. Toliko je potrebno da se ne zamrzne skroz i da se mogu vaditi krugovi modlom ili čašom.

HRSKAVE PUNJENE KROFNICE Jelena Kocmanović nam je otkrila recept za fantastičnu poslasticu privatna arhiva/Jelena Kocmanović
 

 

Koliko dugo se kuvaju sastojci za drugo testo?

- Priprema testa je brza. Treba istopiti puter s vodom, dodati ostale sastojke i kuvati minut, dva. Smesa će biti veoma gusta. Treba je ostaviti da se ohladi, pa dodavati jedno po jedno jaje i mutiti mikserom.

Koje veličine treba da budu krofnice koje se istiskuju iz poslastičarske kese?

- Možete praviti veličinu koju želite. Bitno je da krug koji ide na krofnicu bude za nijansu veći od nje jer je on taj koji oblikuje krofnicu.

Da li može ta smesa da se stavlja kašikom u pleh?

- Nije poželjno, ali se može vaditi kašikom. Krofnice neće biti iste veličine i estetski lepe, ali će biti jednako lepog ukusa.

HRSKAVE PUNJENE KROFNICE Jelena Kocmanović nam je otkrila recept za fantastičnu poslasticu privatna arhiva/Jelena Kocmanović
 

Da li krug od testa koji se stavlja odozgo treba da se sa strane spoji sa donjom smesom u plehu?

- Ne treba da se spoji sa donjom smesom u plehu prilikom stavljanja, ali kada se prave krugovi treba voditi računa da budu veći od krofnice koju ste istisnuli iz šprica. Kada stavite krug na krofnicu, malo ga pritisnite. Tokom pečenja, kako se bude topio taj krug, obložiće krofnicu do dna, oblikovati je i dati joj hrskavi sloj. To je upravo i njegova svrha i zbog toga mora za nijansu da bude veći od krofnice. Kada izvadite krugove iz hrskavog sloja, premesite testo, ponovo razvucite između dva lista pek-papira i vratite u zamrzivač kako bi bilo spremno za drugu turu.

Da li krofnice narastu tokom pečenja?

- Dosta narastu, pa vodite računa kada birate veličinu modle. Bitno je da ih stavljate na pleh obložen pek-papirom i pravite veći razmak između njih kako se ne bi zalepile jedna za drugu.

HRSKAVE PUNJENE KROFNICE Jelena Kocmanović nam je otkrila recept za fantastičnu poslasticu privatna arhiva/Jelena Kocmanović
 

Može li rerna da se otvara za to vreme?

- Nije preporučljivo otvarati rernu, ali obratite pažnju s vremena na vreme kako napreduje proces pečenja da ne bi krofnice zagorele. Ne morate se striktno pridržavati vremena pečenja jer su sve rerne različite.

Da li može da se koristi margarin umesto putera u ovom receptu?

- Za pravljenje hrskavog sloja poželjno je koristiti puter, dok za pripremu fila možete koristiti i margarin. Naravno, možete hrskavi sloj praviti i sa margarinom, ali pošto ih baš taj sloj čini drugačijim, ne treba štedeti na materijalu.

Šta da radimo ako se u filu pojave grudvice?

- Kako biste dobili fil bez grudvica, kada ga sklonite sa šporeta šerpu pokrijte providnom folijom. Ovo je najbitniji korak jer će folija sprečiti da se formira korica koja dovodi do grudvica. Puding ostavite da se prohladi, treba da bude mlak kako bi se lepo sjedinio s puterom, a ukoliko bude hladan, pojaviće se grudvice. Bitno je da puter bude na sobnoj temperaturi, treba ga umutiti sa šećerom mikserom, a kašikom dodavati puding, kašiku po kašiku. Na taj način dobićete savršen krem bez grudvica. Ukoliko se ipak pojave malo više, mutite i razbićete jedan deo, ali će neke ostati.

HRSKAVE PUNJENE KROFNICE Jelena Kocmanović nam je otkrila recept za fantastičnu poslasticu privatna arhiva/Jelena Kocmanović
 

Kako se krofnice pune filom?

- Punite ih filom odozdo, tako što špricem probušite rupicu i istisnete fil.

Da li može da se stavi neki drugi fil?

- Naravno, mogu se puniti filom po želji. Kombinacija sa bilo kojim voćem je pun pogodak, biće osvežavajuće.

HRSKAVE PUNJENE KROFNICE Jelena Kocmanović nam je otkrila recept za fantastičnu poslasticu privatna arhiva/Jelena Kocmanović
 

Hrskave punjene krofnice

Sastojci:

Za hrskavi sloj:

100 g putera

80 g šećera

110 g brašna

prstohvat soli

Za testo:

200 g vode

120 g brašna

80 g maslaca

10 g šećera

2 g soli

3 jaja

Za fil:

600 ml mleka

2 pudinga od vanile

6 kašika šećera

70 g putera

Priprema:

Fil: Odvojte malo mleka i stavite da vri, a u ostatak dodajte puding i šećer i razmutite. Sipajte to u provrelo mleko i skuvajte fil uz stalno mešanje. Staviti preko šerpe samolepljivu foliju da dodiruje puding i ostavite da se prohladi kako se ne bi napravila korica. U mlak fil dodajte umućen puter.

Hrskavi sloj: puter sobne temperature sjedinite sa šećerom mikserom, a zatim dodajte brašno i malo soli. Stavite između dva papira za pečenje i rastanjite oklagijom na 2 mm. Stavite u zamrzivač na 20 minuta.

Testo: Rastopite puter s vodom, dodajte ostale sastojke i izmešajte. Sklonite sa ringle i dobro promešajte da se sjedini. Ostavite da se ohladi, pa umutite mikserom dodajući jedno po jedno jaje. Smesu stavite u poslastičarsku kesu i pravite krofnice na plehu obloženom pek-papirom. Izvadite iz zamrzivača smesu koju ste napravili i modlom ili čašicom vadite krugove koji treba da budu veći od krofnica. Na svaku krofnicu stavite krug i malo pritisnite. Krug će oblikovati krofnice i biće hrskave. Pecite 15 minuta u zagrejanoj rerni na 190 stepeni, a nakon toga još 20 minuta na 160 stepeni. Kad se krofnice prohlade, punite ih filom pomoću šprica. Po želji pospite šećerom u prahu.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading