NAJBOLJA ŠTRUDLA SA MAKOM Napravite meku i ukusnu štrudlu uz savete Gordane iz Rume
Ima li išta lepše nego kada se kućom širi miris testa koje se peče u rerni? A još kada je to štrudla s makom! Niko ne može da dočeka da je domaćica izvadi iz rerne.
Za meku i ukusnu makovnjaču vam je potreban dobar recept, ali morate da znate i kako da umesite testo. I jedno i drugo smo saznali od Gordane Jovanović iz Rume koja je autorka Instagram profila “Kuvam srcem”. Na njemu, sa 54.000 vernih pratilaca, deli svoje recepte za peciva, slatkiše i slaniše.
Koju vrstu brašna je najbolje koristiti za štrudlu?
- Za štrudlu je najbolje koristiti meko brašno, Tip 400.
Da li možemo nešto drugo da stavimo umesto masti?
- Umesto masti se može koristititi puter u istoj količini kao i mast. Potrebno je da puter malo omekša na sobnoj temperaturi. Dodajte ga u testo na isti način kao i mast.
Može li svež kvasac da se zameni suvim?
- Može se koristiti i suvi kvasac. Umesto 20 grama svežeg kvasca treba staviti 10 grama suvog. Postupak mešenja je isti kao i sa svežim.
Kakvo testo treba da bude kada se zamesi?
- Kada se zamesi testo, treba da bude meko, ali ne sme da se lepi za ruke. Treba ga dobro umesiti da bude glatko. Što testo duže mesite, biće lepša štrudla.
Šta da radimo ako nam se testo lepi za ruke i radnu površinu?
- Ako se testo lepi za ruke ili radnu površinu pospite ga sa vrlo malo brašna. Ne treba preterivati sa dodavanje brašna jer će štrudla biti tvrda i suva nakon pečenja.
Koliko dugo testo treba da stoji pre pravljenja štrudle?
- Pre pravljenja štrudle, testo treba da odstoji 40 minuta ili duže. To zavisi od toplote prostorije u koju se testo ostavi da nadođe.
Koje veličine treba da bude jedan pravougaonik kada se rastanji oklagijom?
- Dimenzije testa kada se razvije u pravougaonik treba približno da budu 30×20 cm.
Da li se fil stavlja preko celog testa ili samo na jedan kraj?
- Fil razmažite preko celog testa. Tako će biti lepo raspoređeno i dobićete onaj karakterističan izgled štrudle kada ga urolate.
Šta treba da se uradi da bi štrudla bila meka kada se ispeče?
- Nakon pečenja štrudlu pokrijte čistom kihinjskom krpom i ostavoite da se tako ohladi.
Zašto se štrudla premazuje žumancetom i mlekom?
- Štrudla se pre pečenja premažuje žumancetom u koje se doda malo mleka da bi tokom pečenja dobila lepu zlatno-smeđu boju.
Kako se pravi fil sa orasima?
- Pomešajte 150 grama mlevenih oraha, tri kašike šećera, vanilin šećer i prelijte sa 100 ml vrelog mleka. Izmešajte i kada se ohladi premažite testo.
Gocina štrudla s makom
Sastojci:
550 g brašna
250 ml mleka
25 g kvasca
100 g masti
2 žumanca
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
Fil:
400 g mlevenog maka
5 kašika šećera
220 ml mleka
2 kesice vanil šećera
Za premazivanje:
1 žumance
1 kašika mleka
Priprema:
Za fil, pomešajte mak, šećer i vanil šećer i perelijte vrelim mlekom. Izmešajte i ostavite da se hladi. Za testo, u mlako mleko dodajte šećer i kvasac, izmešajte da se istopi, pa dodajte žumanca, mast, vanilin šećer. Umutite ručnom mutilicom da se sastojci sjedine pa postepeno dodajte brašno i umesite testo. Ostavite da odstoji 30 minuta. Podelite testo na dva dela i razvucite ih oklagijom u pravougaonike debljine oko pola centimetra. Premažite ih filom i uvite štrudle. Stavite u pleh obložen pek papirom, premažite žumancem pomešanim sa mlekom i pecite u zagrejanoj rerni 35 minuta na 180 stepeni. Pre služenja pospite šećerom u prahu.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
BAKINA ŠTRUDLA Makovnjača meka kao duša, kad počneš da jedeš ne možeš da staneš!
Poslastica od testa koja može biti i užina uz šolju mleka ili čaja.
PRHKA ŠTRUDLA SA ORASIMA Kad je probate, oduševićete se i stalno ćete je praviti!
Ova štrudla može da stoji i nekoliko dana u plastičnoj kutiji ili obmotana providnom folijom.
ŠTRUDLA SA MAKOM Pravi se sa suvim kvascem, meka je i bogata filom pa ne možeš da prestaneš da jedeš!
Štrudla je poslastica od testa, ali je odlična i kao slatka užina uz šolju čaja ili mleka.
ŠTRUDLA SA MAKOM IZ BAKINE KUHINJE Kombinacija bez greške koja popravlja dan u trenu
Mekana i sočna, najbolje odmah stavite duplu meru.
ANDRIJANINA TORTA OD PALAČINKI SE TOPI U USTIMA Zbog izgleda će je najviše voleti deca
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Andrijane Bajić iz Užica
POSNI BEŠAMEL SOS Ni malo ne zaostaje za originalom, a daje čar svakom jelu
Omiljeni bešamel sos možete da pravite i u vreme posta.
HOLANDEZ SOS Dodajte ga vašem jelu i uživajte u raskošnom ukusu
Fenomenalan sos pravi se brzo i lako a sjajno se slaže sa brojnim jelima.
SNEŽINA RASKOŠNA INTERKONTINENTAL TORTA Klasik za sva vremena
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Snežane Ljušić iz Smedereva
TANJA I BRANIMIR DALI SU NAM NAJBOLJI RECEPT ZA BELI EGIPAT Evo zašto je ova kremasta torta najtraženija ovog proleća
Sočna torta sa nekoliko filova savršena je za sve svečane prilike i važne životne događaje, izgleda raskošno a topi se u ustima.
Komentari (0)