NAJBOLJI ŽUTI KOLAČ S MALINAMA Ako želite da bude vazdušast i mekan, napravite ga po receptu Dragice Marković

Vesna Vukadinović

15:30

U sosu sa 0

Odličan recept za obožavani biskvit s malinama koji će uspeti svim domaćicama!

kolač
Foto: privatna arhiva/Dragica Marković

Obradujte ovog vikenda ukućane mekim kolačem sa voćem koji vole sve generacije. Jednostavan je, ali prosto se topi u ustima, a ukus mu je savršen. Međutim, mnogim domaćicama ne uspe, bude gnjecav, ne naraste prilikom pečenja ili voće padne na dno. Zato smo zamolili kulinarsku blogerku Dragicu Marković iz Jasenice kod Valjeva da nam detaljno objasni pripremu i da svoj recept koji je bez mane. Ona je autorka Instagram profila „Mamita Dane i Jodže“ (mamita_dane_i_jodze) na kojem objavljuje svoje kulinarske specijalitete za više od 64.000 pratilaca.

Koja vrsta brašna je najbolja za ovaj kolač?

- Najbolje je koristiti oštro brašno tip 400 koje je namenjeno za biskvitno testo u koje ide prašak za pecivo. Zahvaljujući njemu kolač će imati finu strukturu.

Koliko treba da se mute žumanca sa šećerom?

- Mutite mikserom dok se ne istopi šećer. Tada će smesa postati bele boje i biće čvrsta.

kolač Foto: privatna arhiva/Dragica Marković
 

Kada se doda brašno, da li je bolje mešati smesu varjačom ili umutiti mikserom?

- Varjačom je bolje umešati brašno u smesu za kolač, uradite to lagano i ne mešajte dugo. Tako će kolač biti vazdušast i narašće tokom pečenja.

Često se dešava da u ovom kolaču voće padne na dno. Kako to da sprečimo?

- Po ovom receptu voće neće pasti na dno. Ko ne želi da rizikuje, može voće malo da uvalja u brašno, to će osigurati na ne propadne kroz testo.

Da li voće koje je sočno treba prvo ocediti?

- Sočno voće ne treba cediti, osim ako nije pustilo previše soka. Kada pravite kolač sa zaleđenim voćem, pre stavljanja u kolač voće uvaljajte u brašno.

kolač Foto: privatna arhiva/Dragica Marković
 

Kako da kolač ne bude gnjecav kada se ispeče?

- Ako pratite ovaj recept, kolač neće biti gnjecav. Dešava se da voćni kolači ostanu unutra gnjecavi ako je voće previše sočno, a ne ocedi se i ne uvalja u brašno. Važno je i da ne sečete vruć kolač, tada može da se zgnjavi i postane gnjecav. Sačekajte da se kolač potpuno ohladi, pa ga onda pospite prah šećerom i isecite.

U kolikom plehu treba da se peče kolač po ovom receptu?

-  Za ovu količinu smese treba pleh veličine 20 x 20 cm. Ako vam je to mala količina, duplo povećajte sastojke i pecite u duplo većem plehu.

Da li sme rerna da se otvara dok se kolač peče?

- Sme, ali najviše jedanput, pred kraj pečenja, kako kolač ne bi splasnuo.

kolač Foto: privatna arhiva/Dragica Marković
 

Žuti kolač s malinama

Sastojci:

4 jaja

400 g malina

200 g brašna

180 ml ulja

180 ml jogurta

100 šećera u prahu

8 kašika kristal šećera

1 prašak za pecivo

Priprema:

Razdvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite mikserom sa 4 kašike kristal šećera u čvrst sneg. Žumanca umutite sa ostale 4 kašike kristal šećera, pa dodajte ulje, jogurt i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sjedinite, pa u tu masu dodajte sneg od belanaca i špatulom mešajte da dobijete glatku masu. Sipajte u pleh obložen pek-papirom. Preko testa rasporedite maline. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Ohlađen kolač pospite šećerom u prahu.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading