KRALJEVSKI JESENJI RUČAK PUNJENA BUNDEVA Recept i intervju sa Natašom Stević

Vesna Vukadinović

19:00

U sosu sa 0

Slano jelo u špageti bundevi koje će vas oboriti s nogu po receptu Nataše Stević

punjena bundeva
privatna arhiva/nataša stević
Nataša Stević privatna arhiva/nataša stević
 

 

 

Kraljica sezone se kod nas najčešće koristi za pripremu kolača ili se jednostavno skuva ili ispeče u rerni i tako jede, jer je mekana, ima bogatu aromu i divan ukus. Ali u drugim zemljama bundeva se priprema sa testeninom i sirevima, prave se potaži i supe, slani kolači. Ovog puta vam predlažemo da pripremite za ručak bundevu punjenu sirom i spanaćem. Potrebna vam je špageti bundeva koja je duguljastog oblika i ima tanku koru i meko meso. Recept nam je dala i detaljno objasnila pripremu Nataša Stević iz Petrovca na Mlavi koja živi u Švajcarskoj. Ona je kulinarska blogerka koja stoji iza Instagram stranice „Nacina kuhinja“ (nacina_kuhinja), a njene kulinarske đakonije priprema više od 24.000 vernih pratilaca.

Uz koje namirnice bundeva najbolje ide kada se prave slana jela?
- Kada su u pitanju slana jela bundeva savršeno ide sa svinjskim mlevenim mesom ili slaninicom. Od sireva se slaže sa fetom, rikotom, parmezanom. Što se tiče povrća, kombinujte je sa šargarepom, spanaćem, pečurkama, krompirom za savršen ukus.
S kojim voćem se najbolje kombinuje u desertima?
- Što se tiče deserta, bundevu je najbolje kombinovati sa kiselkastim voćem (limunom, narandžom, narom) zbog njenog slatkog ukusa. 
Kako se peče špageti bundeva?
- Presecite je napola po dužini i izdubite seme. Obe polovine premažite uljem i pecite u rerni 45 minuta na 200 stepeni.
Koliko treba da se izdubi?
- Lagano je izdubite viljuškom sa strane, ali ne do kraja, ostavite oko jedan centimetar.
Da li se spanać blanšira pre dinstanja?
- Spanać nije potrebno blanširati, već samo prodinstati. Ako koristite zaleđen spanać, pre dinstanja ga potpuno odledite.
Kako se kuva špageti bundeva?
- Špageti bundeva se ne ljušti i ne seče, već se kuva cela. Izbode se sa svih strana kako bi se ravnomerno skuvala i stavi se cela u lonac sa vodom. Kuva se oko 45 minuta, a zatim se preseče napola.
Kako još može da se jede špageti bundeva?
- Ova vrsta bundeve je toliko ukusna da možete jesti samo nju. Ukus podseća na lešnik. Možete da je skuvate ili ispečete, malo posolite, pospete maslinovim uljem i tako jedete. Odlična je i kada se prelije sosom od paradajza i pospe parmezanom. Često se koristi kao zamena za testeninu. 

Kuvanje bundeve
Klasična bundeva se kuva tako što se iseče na komade, očisti se seme, a može i da se oljušti. Sipajte vodu koliko da prekrije bundevu u šerpi i kuvajte oko pola sata od trenutka kada provri, ne treba više da se ne bi raspadala. Kuvanu bundevu možete da začinite cimetom i tako jedete ili da je prelijete medom, pospete mlevenim orasima. 


Bundeva punjena spanaćem i sirom

Sastojci:
1 špageti bundeva
2 kašike maslinovog ulja
3 čena belog luka
200 g spanaća
150 g krem sira
150 g feta sira
100 g parmezana
So, biber, peršun
Priprema:
Bundevu presecite napola i izvadite seme. Obe polovine premažite maslinovim uljem, stavite u pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 45 minuta. Kada se prohladi, viljuškom ih izdubite. Na maslinovom ulju propržite sitno iseckan beli luk. Dodajte spanać i kratko prodinstajte. Dodajte krem sir i promešajte. Filom napunite čamce od bundeve. Odozgo poređajte fetu isečenu na kockice i pospite parmezanom. Pecite oko 20 minuta u rerni da se parmezan istopi. Izvadite i pospite iseckanim peršunom.

 

 

Komentari (0)

Loading