STARI RECEPTI ZA JELA OD KOPRIVE Leče anemiju i senilnost
Ovo su sve dobrobiti koprive: Jača zube i kosti, odlična je za mineralizaciju u dobu rasta, trudnicama i dojiljama
Obezbeđuje dnevni unos kalcijuma u svakodnevnoj ishrani. Bogata je magnezijumom pa sprečava tegobe cerebralne, vaskularne, muskularno-tetanične i visceralne prirode.
Sprečava pojavu adenoma prostate i pomogne terapiji akutnog prostatitisa. Kopriva osigurava potrebne količine cinka čiji nedostatak dovodi do poremećaja.
Shutterstock
Sadrži mangan koji ublažava staračku senilost i otklanja zaboravnost. Ima dovoljna količinu vitamina K koji sprečava pojavu krvarenja, a njegov značaj za organizam i svakodnevno prisustvo u hrani razlog je da ga popularno nazivaju “faktor dugovečnosti”.
Stvaranje hemoglobina pomažu gvožđe, bakar i vitamin C, a mangan pomaže aktiviranje gvožda iz depoa, pa je njena svakodnevna upotreba prava preventiva anemije.
Stari recepti za jela od koprive:
Doručak od koprive:
Dvadesetak vrhova mlade koprive (može i više, ako imate); 1 glavica crnog luka, 1 kašika masti, 5 komada jaja, malo mleka, malo kajmaka.
Priprema:
Koprive obarite u vreloj vodi (najviše 5 min da ključaju u vodi).
U tiganju na masti propržite crni luk sitno iseckan, pa mu dodajte obarene koprive.
Sve dinstajte najviše 5 minuta pa prelijte umućenim jajima u koja ste dodali malo mleka i malo kajmaka.
Sve posolite i poslužite za doručak.
Shutterstock
Juneća kapama od koprive
Potrebno:
- 1 kašika masti,
- 1 glavica crnog luka,
- 3 čena belog luka,
- 300g koprive,
- 200 grama spanaća,
- 500 grama junetine isečene na kockice,
- malo soli,
- malo brašna,
- malo bibera.
Priprema:
Kockice junetine uvaljajte u brašno pa ih prepržite na masti. Kada uhvate koricu pokupite ih na tanjir. U masti u kojoj se pržila junetina porodinstajte beli i crni luk pa mu dodajte obarenu koprivu i svež spanać. Sve dinstajte dok zeleniš potpuno omekša. Dodajte malo vode (samo da ogrezne povrće) i kockice junetine. Sve posolite i pustite da se krčka oko sat vremena.
Poslužite toplo uz kašiku kiselog mleka.
Shutterstock
Proja sa koprivom
Potrebno je:
- 3 jaja,
- 100 g pavlake,
- 1 kašika kajmaka,
- 1 kašika masti ili maslaca,
- 500 grama mlade koprive,
- 100 sitnog sira, malo jogurta,
- 100 grama belog brašna,
- 1 prašak za pecivo,
- malo soli i 400 g projanog brašna.
Priprema:
Koprivu obariti pa u obarenu i proceđenu koprivu dodati jaja, sir, pavlaku, kajmak, maslac, jogurt i umutiti.
Dodati so i brašno, prašak za pecivo i projano brašno. Sve sjediniti i peći u rerni na 220 stepeni oko pola sata.
Možda vas zanima:
RECEPT KAKAV STE UVEK TRAŽILI Mantije sa prazilukom i krompirom, ono kad se jelo podigne na viši nivo
Priredite ukućanima iznenađenje, dočekajte goste, biće vam zahvalni na savršenom zalogaju
SAVRŠEN SLATKIŠ ZA LETNJE POPODNE Pita sa jabukama u lisnatom testu, vrhunsko uživanje
Okolo hrskava korica, a unutra mek i sočan fil, sve miriše na cimet, a priprema jednostavna. Može sa bilo kojim voćem na ove vrućine
STARINSKO SRPSKO JELO Krompirača sa pirinčem i kobasicom, pravo zadovoljstvo ukusa
Luk ovom jelu daje slast, a pirinač u kombinaciji sa jako malo brašna pravi jelo kremastim
SPECIJALITET ZAPADNOG SREMA Domaća proja sa slaninom i sirom, božanstven miris, a tek ukus
Kada jednom probate ovaj recept za proju sa sirom, uvek ćete je praviti, bilo za doručak ili večeru
POSNE LEPINJICE IZ TIGANJA Gotove za par minuta, a smažu se još brže, cela porodica će uživati
Neće vam trebati mnogo truda i, što je najvažnije, kuhinja neće biti zaprljana...
PILAV SA PEČURKAMA Savršen za one koji poste, ovom kremastom jelu nema mane
Po želji pospite listićima badema...
POTAŽ OD BUNDEVE ZA POST NA VODI Gotov za 25 minuta, a ukusan kao da ste ga kuvali nekoliko sati
Ukusan, jednostavan, bez merenja u gram
MIRIŠU NA DETINJSTVO Ovo su najbolje posne prženice, jedan sastojak im daje neodoljiv ukus
Poslužite tople uz ajvar, domaću posnu paštetu od kikirikija ili...
Komentari (0)