POSNI UŠTIPCI OD 3 SASTOJKA Hrskavi spolja, mekani unutra, a najbolje idu uz domaći pekmez od kajsija

Preukusni su, probajte, nećete pogrešiti

uštipci
Shutterstock

POSNI UŠTIPCI

Sastojci:
– 300 g brašna
– 250 ml kisele vode
– 1 kašičica soli
– 1 kašičica šećera
– 1 kesica suvog kvasca ili pola kocke svežeg
– 2 kašike ulja
– Ulje za prženje

Priprema:
Najpre u manjoj činiji razmutite kvasac sa šećerom i malo mlake vode, pa ostavljate par minuta da se aktivira. U većoj činiji sjedinite brašno i so, pa ulivate kiselu vodu, ulje i nadošli kvasac. Mešate varjačom dok ne dobijete mekano, lepljivo testo. Po potrebi dodajete još malo brašna, ali vodite računa da testo ostane meko.

Kada sjedinite smesu, pokrivate je krpom i ostavljate oko pola sata da odmori i malo naraste. U dubokoj šerpi zagrevate ulje na srednjoj temperaturi. Kašiku umočite u vodu pa njome zahvatate komade testa i spuštate ih direktno u ulje. Pržite uštipke dok ne porumene sa svih strana, pa ih vadite na ubrus da upiju višak masnoće.

Uštipke poslužujete tople, uz posni ajvar, tofu namaz, masline ili salatu. Mekani su, vazdušasti i idealni za brz posni doručak ili večeru.

Tagovi:

Komentari (0)

Loading