KAD SE ZAŽELITE JELA NA KAŠIKU Lovački kelj, iako be mesa, zameniće vam ceo obrok

Trpeza/I.V.

13:08

Bakina vanglica 0

Ukoliko na pijaci naiđete na kelj, ne propustite da od njega napravite ovu ukusnu čorbicu s keljom i vrganjima.

čorba od kelja
Shutterstock

 

Lovački kelj

Sastojci: 

900 g kelja

200 g vrganja

100 g suve slanine

2 luka

2 čena belog luka

2 dl crnog vina

1 dl mleka

2 kašike pavlake

2 kašike brašna 

1 kašika lista celera

maslac

biber so

Prriprema:

Kelj očistite, operite i isecite na rezance. Stavite u posoljenu ključalu vodu i kuvajte 15 minuta, a zatim ocedite. Vrganje očistite, operite i isecite na tanke kriške. Na zagrejanom puteru propržite slaninu iseckanu na kockice, dodajte seckani crni i beli luk, zatim isečene vrganje, pa sve zajedno kratko dinstajte. Zatim u dinstane vrganje dodajte oceđeni kelj, zalijte vinom i vodom, posolite i pobiberite. Kuvajte na srednjoj vatri dok sve potpuno ne omekša. Tokom kuvanja po potrebi dolijte malo vrele vode. U gotovo jelo dodajte brašno pomešano sa mlekom i zajedno kuvajte još 5 minuta, pa umešajte pavlaku i pospite iseckanim listovima celera.
 

Komentari (0)

Loading