KREMASTI KADAIF SE TOPI U USTIMA Recept za baršunasti slatkiš sa orasima

Ivana Pavlović

10:00

Kulinarski globus 0

Super ide uz kafu.

kadaif
Shutterstock

Potrebno je:

  • 400 g kadaifa
  • 200 g istopljenog putera
  • 3 čaše (200 ml) šećera
  • 3 čaše vode
  • 1 kašika soka od limuna

Za fil:

  • 6 žumanaca
  • 6 čaša mleka
  • 1 čaša šećera
  • 7 kašika griza
  • 2 kašike gustina
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kese šlaga

Priprema:

Kadaif rastresite i stavite u tepsiju, pospite istopljenim puterom i pecite na 180 stepeni dok ne porumeni, oko 20 minuta. Ostavite da se prohladi. Kuvajte vodu i šećer na umerenoj temperaturi 5 minuta i odmah prelijte kadaif. Ostavite da se ohladi. Žumanca umutite sa šećerom penasto, dodajte griz, gustin, vanilin šećer i mleko. Izmešajte i stavite na tihu vatru da se kuva. Povremeno promešajte, a kada se dobro zagreje stalno mešajte dok se krem ne zgusne (3-4 minuta). Pazite da ne provri. Kad se prohladi stavite preko kadaifa. Odozgo premažite umućenim šlagom prema uputstvu sa kesice.

 

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading