KREMASTI KADAIF SE TOPI U USTIMA Recept za baršunasti slatkiš sa orasima
Super ide uz kafu.
Potrebno je:
- 400 g kadaifa
- 200 g istopljenog putera
- 3 čaše (200 ml) šećera
- 3 čaše vode
- 1 kašika soka od limuna
Za fil:
- 6 žumanaca
- 6 čaša mleka
- 1 čaša šećera
- 7 kašika griza
- 2 kašike gustina
- 1 vanilin šećer
- 2 kese šlaga
Priprema:
Kadaif rastresite i stavite u tepsiju, pospite istopljenim puterom i pecite na 180 stepeni dok ne porumeni, oko 20 minuta. Ostavite da se prohladi. Kuvajte vodu i šećer na umerenoj temperaturi 5 minuta i odmah prelijte kadaif. Ostavite da se ohladi. Žumanca umutite sa šećerom penasto, dodajte griz, gustin, vanilin šećer i mleko. Izmešajte i stavite na tihu vatru da se kuva. Povremeno promešajte, a kada se dobro zagreje stalno mešajte dok se krem ne zgusne (3-4 minuta). Pazite da ne provri. Kad se prohladi stavite preko kadaifa. Odozgo premažite umućenim šlagom prema uputstvu sa kesice.
Možda vas zanima:
STARINSKI KOLAČ SA ORASIMA Klasik koji nikad ne izlazi iz mode
Sočan i mekan, a med mu daje poseban šmek.
JEDNOSTAVNI KOLAČ SA ORASIMA Pravi se brzo i lako, a nema ko ga ne voli
Fenomenalan desert jednostavne pripreme i skupog ukusa.
ČUPAVA KATA Desert sa orasima koji je znala da pravi svaka domaćica u Jugoslaviji
Idealan za slavsku trpezu, nema ko vam neće tražiti recept.
SUDŽUK Zaboravljeni slatkiš iz bakine kuhinje, od jeftinih sastojaka, a ukusa koji se ne zaboravlja
Sladak i sočan, a gotov očas posla.
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
RASKOŠNA ESTERHAZI TORTA BEZ KONKURENCIJE Vredna svakog trenutka pravljenja
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)