SPECIJALITET SA SICILIJE Kaponata je tradicionalno jelo od povrća koje se krčka u paradajz sosu

Vesna Vukadinović

10:30

Kulinarski globus 0

Postoje razne verzije kaponate, a mi vam dajemo ovu jednostavnu od povrća. Možete da je jedete s hlebom kao glavno jelo ili kao prilog uz meso.

SPECIJALITET SA SICILIJE Kaponata je tradicionalno jelo od povrća koje se krčka u paradajz sosu
Shutterstock

Sastojci:

1 tikvica

1 patlidžan

4-5 paprika

1 crni luk

200 g pasta sos od paradajza 

4 čena belog luka

10 maslina

1 kašičica iseckanog bosiljka

Priprema:

Patlidžan oljuštite, isecite na kocke i stavite u posoljenu vodu da stoji 20 minuta kako bi izgubio gorčinu. Tikvice oljuštite i isecite na kockice. U pleh stavite papir za pečenje, rasporedite kocke patlidžana i tikvice, posolite, prelijte s malo maslinovog ulja i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne omekšaju. Paprike i crni luk očistite, iseckajte i prodinstajte na malo ulja da omekšaju. Dodajte paradajz i iseckan beli luk. Kad provri, dodajte tikvice, patlidžan i masline. Krčkajte na tihoj vatri oko 5 minuta. Začinite po ukusu i kad je gotovo pospite bosiljkom. Po želji, pre služenja pospite rendanim kačkavaljem.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading