SAHER TORTA Očaravajuća poslastica osmišljena 1832.godine za kneza, u sočnom spoju čokolade sa džemom
Osmislio je 1832.godine Franc Saher za kneza Klemensa fon Meterniha.
Potrebno je
- 340 g brašna
- 380 ml vode
- 180 g šećera
- 170 ml biljnog ulja
- 40 g kakaoa
- 40 g kukuruznog skroba
- 10 g sode bikarbone
- 5 g limunske kiseline
- vanilin šećer po ukusu
- 200 g crne čokolade
- 100 ml kokosovog mleka
- 10 g kakao putera
- 200 g džema od kajsije
Priprema:
Rernu zagrejte na 130 stepeni. U jednoj posudi pomešajte kakao, brašno, skrob, sodu bikarbonu i vanilin šećer. Zasebno pomešajte šećer, ulje i vodu, pa pomešajte obe smese. U pleh obložen pek-papirom preručite smesu i ravnomerno rasporedite. Pecite biskvit 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 130 stepeni. Onda pojačajte na 150 i pecite dok ne omekša, oko 1 sat. Ostavite biskvit preko noći da odstoji. Presecite biskvit napola. Premažite džemom od kajsije, pa ostavite 10 minuta u frižideru. Zagrejte kokosovo mleko dok se ne pojavi para, pa sklonite sa šporeta. Dodajte seckanu crnu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Dodajte otopljeni kakao puter pa promešajte. Prekrijte tortu prvim slojem pa ostavite u frižideru još 10 minuta. Premažite drugi sloj fila. Dekorišite po ukusu.
Možda vas zanima:
OPERA TORTA ZA PRAVE KAFOLJUPCE Svakim zalogajem mami na dodatno parče
Savršena za sve svečane prilike.
ČOKO ORANDŽ TORTA PRVA NESTAJE SA STOLA Raskošna i kremasta i svi je vole
Svi će vam tražiti dodatno parče.
VANVREMENSKA SAHER TORTA Čokoladna rapsodija sa džemom koja tera vodu na usta
Ako volite čokoladne poslastice, ovu tortu ćete obožavati.
ČOKOLADNA TORTA SE TOPI U USTIMA Uspeva i početnicima, a i dupla mera je malo
Kremasta i slatka, bićete oduševljeni.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)