SAHER TORTA Očaravajuća poslastica osmišljena 1832.godine za kneza, u sočnom spoju čokolade sa džemom
Osmislio je 1832.godine Franc Saher za kneza Klemensa fon Meterniha.
Potrebno je
- 340 g brašna
- 380 ml vode
- 180 g šećera
- 170 ml biljnog ulja
- 40 g kakaoa
- 40 g kukuruznog skroba
- 10 g sode bikarbone
- 5 g limunske kiseline
- vanilin šećer po ukusu
- 200 g crne čokolade
- 100 ml kokosovog mleka
- 10 g kakao putera
- 200 g džema od kajsije
Priprema:
Rernu zagrejte na 130 stepeni. U jednoj posudi pomešajte kakao, brašno, skrob, sodu bikarbonu i vanilin šećer. Zasebno pomešajte šećer, ulje i vodu, pa pomešajte obe smese. U pleh obložen pek-papirom preručite smesu i ravnomerno rasporedite. Pecite biskvit 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 130 stepeni. Onda pojačajte na 150 i pecite dok ne omekša, oko 1 sat. Ostavite biskvit preko noći da odstoji. Presecite biskvit napola. Premažite džemom od kajsije, pa ostavite 10 minuta u frižideru. Zagrejte kokosovo mleko dok se ne pojavi para, pa sklonite sa šporeta. Dodajte seckanu crnu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Dodajte otopljeni kakao puter pa promešajte. Prekrijte tortu prvim slojem pa ostavite u frižideru još 10 minuta. Premažite drugi sloj fila. Dekorišite po ukusu.
Možda vas zanima:
ČOKOLADNA TORTA SA KRUŠKAMA Izdašna poslastica kao izmišljena za jesen, a ukusa koji priča priče
Ako volite čokoladne torte, ovu sa kruškama ćete obožavati.
ČOKOLADNA TORTA OD 2 SASTOJKA Poslastica za sva vremena zbog koje će vam poći voda na usta
Ako volite čokoladu, ovu poslasticu ćete obožavati.
POLICAJKA TORTA Raskošna čokoladna poslastica sa kremastim filom, "razoružaće"vas od prvog zalogaja
Izdašna poslastica idealna za sve važne događaje.
BRZA ČOKOLADNA TORTA Za pravo uživanje posle ručka, a gotova za pola sata
Fenomenalna poslastica uspeće svima, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.
MAĐARICA Imamo najbolji recept za kolač koji svI u Srbiji obožavaju
Klasik koji se ne odbija, za sve svečane prilike i važne događaje.
MUSAKA OD KUKURUZA U neodoljivoj kombinaciji sastojaka, za neponovljiv ukus
Sočno jelo nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
SAVETI ZA NAJBOLJI ČIZKEJK Ovu grešku većina pravi i zato bude gnjecav umesto sočan
Fenomenalan kolač pravi se lako, ali ipak postoje neke cake koje čine da bude savršen, mekan i sočan.
MAFINI SA PILETINOM Klasik na slani način koji greje dušu i telo
Ako volite klasične mafine, njihovu slanu verziju ćete obožavati.
NIJE SVAKI KESTEN JESTIV Ova vrsta samo služi za dekoraciju i veoma je štetna za ljude, čak otrovna
Popularna jesenja namirnica od koje se prave brojne poslastice, po vrsti može da bude jestiva i dekorativna, pa je važno znati razliku.
Komentari (0)