TORTA KRALJICE MARIJE Poslastica sa orasima koju je vladarka pravila i poklanjala siromašnoj deci

Ivana Pavlović

19:00

Sezonski recepti 0

Kraljicu Mariju Karađorđević, obožavali su zbog neposrednog kontakta sa običnim ljudima., a za praznike je pravila ovu fenomenalnu tortu sa orasima i poklanjala siromašnoj deci.

torta kraljice Marije
Shutterstock

Potrebno je

Za koru

  • 7 belanaca
  • 150 g maslaca
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 70 g brašna
  • 150 g mlevenih oraha
  • 150 g šećera

Za fil:

  • 7 žumanaca
  • 150 g šećera u prahu
  • 2 kesice vanilin šećera

Za preliv:

  • 150 g šećera
  • 4 kašike mleka
  • 150 mlevenih oraha
  • 50 g maslaca
  • 100 g seckanih oraha

Priprema:

U jednoj posudi mikserom umutite belanca u čvrst šne. Zasebno, umutite šećer sa omekšalim maslacom, pa postepeno dodajte brašno, orahe i vanilin šećer. Kada smesa postane ujednačena, postepeno dodajte kašiku po kašiku belanaca, uz neprestano mućenje. Smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite žumanca sa vanilinim šećerom i šećerom u prahu. Preko pečene kore prelijte umućena žumanca. Smanjite temperaturu na 100 stepeni, pa sušite oko 15 minuta. Čačkalicom proverite da li je pečena. U šerpi, na umerenoj temperaturi, otopite šećer sa maslacom i mlekom, pa umešajte mlevene orahe. Prelijte smesu preko pečene torte. Prohlađenu tortu pospite ravnomerno sa seckanim orasima.

 

 

Možda vas zanima:

germknedle

AUSTRIJSKE GERMKNEDLE Omiljena poslastica sa skijališta, po receptu bez mane

15:00

8 decembar, 2024

Sezonski recepti

Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli, i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.

Komentari (0)

Loading