TAKO JEDNOSTAVNE, A SVIMA OMILJENE PALAČINKE Slane sa prazilukom ili slatke sa grizom, izbor je na vama

Ivana Pavlović

11:30

Sezonski recepti 0

Prave se brzo i lako, a svi ih vole.

palačinke od heljde
Shutterstock

Slane palačinke sa prazilukom

Potrebno je:

  • 1 praziluk (sitno seckan)
  • 3 jajeta
  • 1 šolja mleka
  • 200 g brašna
  • 1 kašika praška za pecivo
  • so po ukusu
  • maslinovo ulje (za prženje)

Priprema:

Iseckajte sitno praziluk pa ga stavite u blender sa jajima i mlekom. Onda smesu sipajte u činiju, dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, so i dobro sjedinite. Pecite palačinke na zagrejanom tiganju sa malo maslinovog ulja, sve dok ne dobiju zlatno-smeđu boju s obe strane. 

Palačnke od griza

Potrebno je:

  • 500 ml mleka
  • 150 g griza
  • prstohvat soli
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1–2 kašike šećera (po ukusu)
  • 1 jaje
  • 2–3 kašike brašna (po potrebi za gustinu)

Priprema:

U šerpu stavite mleko, prstohvat soli, vanilin šećer i običan šećer. Zagrejte do ključanja, pa dodajte griz uz neprestano mešanje. Kuvajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Onda skinite sa vatre i pustite da se prohladi 10–15 minuta. U jednoj posudi umutite jaje i dodajte u prohlađeni griz, pa dodajte i brašno. Vadite kašikom male količine smese i pecite na podmazanom tiganju na srednje jakoj vatri, s obe strane, dok ne porumene. Pečene palačinke pospite šećerom u prahu, premažite džemom, medom ili kremom.

Komentari (0)

Loading