MAĐARSKA LENJA PITA Prhko testo, sočne rendane jabuke sa cimetom i dašak nostalgije

Ivana Pavlović

09:30

Sezonski recepti 0

Mekana kao duša i sočna, za sve prilike.

lenja pita
Shutterstock

Potrebno je:
Za testo:

  • 400 g brašna
  • 200 g margarina
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100 g šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1 jaje
  • 3-4 kašike kisele pavlake

Za fil:

  • 800 g rendanih jabuka
  • 100 g šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 3 kašike griza

Za posipanje:

  • šećer u prahu

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer. Onda dodajte hladan maslac iseckan na listiće i utrljajte ga u brašno prstima dok ne dobijete mrvičastu smesu. Umešajte jaje i pavlaku i zamesite glatko testo. Zatim ga podelite na dva dela i ostavite u frižideru pola sata. Ogulite i narendajte jabuke. Onda ih pomešajte sa šećerom, cimetom i grizom. Pustite da stoji 10-ak minuta da griz upije višak tečnosti. Jednu polovinu testa razvucite pa stavite u pleh obložen pek papirom.Preko testa ravnomerno rasporedite fil od jabuka. Onda stavite drugu polovinu razvijenog testa i izbockajte viljuškom. Pecite lenju pitu oko 35 do 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, sve dok ne porumeni. Na kraju, ohladite pa pospite šećerom u prahu.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading