JUGOSLOVENSKE SARME PO RECEPTU STEVE KARAPANDŽE Jednostavnost i tradicija u svakom zalogaju

Ivana Pavlović

14:00

Sezonski recepti 0

Ručak u kome će cela porodica uživati.

sarma
Shutterstock

Potrebno je:

  • 1 glavica kiselog kupusa 
  • 500 g mlevenog mešanog mesa 
  • 100 g pirinča
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1–2 kašike sitno seckane slanine
  • 2 kašike sitno seckanog peršuna
  • 1 jaje
  • so i biber po ukusu
  • 1 kašika suvih začina
  • malo mlevene ljute papričice
  • 1 lovorov list
  • suva rebra ili kobasice po želji
  • 1 kašika mlevene slatke paprike
  • 2 kašike paradajz-koncentrata

Za zapršku:

  • malo ulja
  • 1 veliki crni luk
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike

 

Priprema:

Poluskuvajte pirinač. Propržite seckani crni luk dok ne porumeni pa dodajte beli luk i sitno seckanu slaninu, i kratko propržite. U jednoj velikoj posudi pomešajte mleveno meso, peršun, poluskuvani pirinač, jaje, so, biber, suve začine i prstohvat ljute papričice. Onda dodajte proprženi luk i sve dobro sjedinite. Pažljivo odvojite listove kiselog kupusa pa mu sklonite tvrde delove i isperite od viška soli. Sitno naseckajte deo glavice. Zatim preko svakog lista sarme stavite kašiku fila pa urolajte i stavite u lonac. Stavite sloj iseckanog kupusa na dno lonca pa red sarme, pa meso. Završite slojem kupusa. Potom dodajte lovorov list, papriku, paradajz-koncentrat i nalijte vodu da sve bude pokriveno. Dva do tri sata krčkajte sarme na tihoj vatri, uz povremeno dolivanje vode. Propržite crni i beli luk na malo ulja pa dodajte papriku i kratko promešajte. Onda sipajte zapršku u tečnost u kojoj se sarma kuvala i krčkajte još nekoliko minuta.

Komentari (0)

Loading