JUGOSLOVENSKE SARME PO RECEPTU STEVE KARAPANDŽE Jednostavnost i tradicija u svakom zalogaju
Ručak u kome će cela porodica uživati.
Potrebno je:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 500 g mlevenog mešanog mesa
- 100 g pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1–2 kašike sitno seckane slanine
- 2 kašike sitno seckanog peršuna
- 1 jaje
- so i biber po ukusu
- 1 kašika suvih začina
- malo mlevene ljute papričice
- 1 lovorov list
- suva rebra ili kobasice po želji
- 1 kašika mlevene slatke paprike
- 2 kašike paradajz-koncentrata
Za zapršku:
- malo ulja
- 1 veliki crni luk
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica mlevene slatke paprike
Priprema:
Poluskuvajte pirinač. Propržite seckani crni luk dok ne porumeni pa dodajte beli luk i sitno seckanu slaninu, i kratko propržite. U jednoj velikoj posudi pomešajte mleveno meso, peršun, poluskuvani pirinač, jaje, so, biber, suve začine i prstohvat ljute papričice. Onda dodajte proprženi luk i sve dobro sjedinite. Pažljivo odvojite listove kiselog kupusa pa mu sklonite tvrde delove i isperite od viška soli. Sitno naseckajte deo glavice. Zatim preko svakog lista sarme stavite kašiku fila pa urolajte i stavite u lonac. Stavite sloj iseckanog kupusa na dno lonca pa red sarme, pa meso. Završite slojem kupusa. Potom dodajte lovorov list, papriku, paradajz-koncentrat i nalijte vodu da sve bude pokriveno. Dva do tri sata krčkajte sarme na tihoj vatri, uz povremeno dolivanje vode. Propržite crni i beli luk na malo ulja pa dodajte papriku i kratko promešajte. Onda sipajte zapršku u tečnost u kojoj se sarma kuvala i krčkajte još nekoliko minuta.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Komentari (0)