KAFANSKE SARME NIKO NE ODBIJA Mirisne, mekane i saftaste, ukusom bude sva čula

Ivana Pavlović

13:30

Sezonski recepti 0

Savršene za slavu, nema ko će im odoleti.

sarme iz rerne
Shutterstock

Potrebno je:

Za nadev:

  • 700 g mešanog mlevenog mesa (svinjsko i juneće)
  • 100 g dimljene slanine (sitno seckane)
  • 1 glavica crnog luka (sitno seckana)
  • 100 g pirinča
  • 1 jaje
  • 2 kašike mlevene paprike
  • so i biber po ukusu
  • 1 kašičica suvog začina (po želji)
  • 1 kašika ulja ili masti

Za sarmu:

  • 1 srednja glavica kiselog kupusa
  • 2 lovorova lista
  • 1 kašika aleve paprike
  • 2–3 suva rebarca ili kobasice (po želji, za jači ukus)
  • 1 manja glavica crnog luka (za dno šerpe)
  • 2 kašike paradajz-pirea
  • 1,5 l vode

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Listove kiselog kupusa odvojite i isperite pod hladnom vodom. Onda im odstranite zadebljane drške kako bi se lakše motali. Seckan crni luk propržite na malo ulja pa dodajte slaninu i pržite još par minuta. Potom dodajte mleveno meso, mlevenu papriku i začine pa kratko propržite. Zatim skinite sa ringle i umešajte opran pirinač i jedno jaje. Sjedinite sve dobro. Nanesite kašiku nadeva na svaki list sarme pa preklopite ivice i čvrsto urolajte. Nekoliko listova kupusa i seckan luk stavite na dno veće šerpe, pa poređajte sarme u krug. Između njih stavite suva rebarca. Sipajte paradajz pire razblažen sa vodom pa pospite mlevenom začinskom paprikom. Onda prelijte vodom. Pokrijte sarme i kuvajte ih oko 2 sata, na tihojv vatri. Zatim ih dopecite još pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

 

Komentari (0)

Loading