SPREMITE BOGOJAVLJENSKE PIHTIJE Jedu se u čast krštenja Isusa Hrista, a prave se na poseban način
Prema verovanjima pihtije su obavezan deo trpeze na Dogojavljenje

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 19. januara obeležavaju Bogojavljenje, praznik koji sa sobom nosi određene običaje i verovanja. Jedno od verovanja koje se vezuje za Bogojavljensku noć jeste da se zamišlja želja i jedu pihtije.
Možda vas zanima:

SVI GA POGREŠNO PRAVE Uz ovaj trik bolonjez sos više nikad neće biti mastan i težak
TikTok korisnica Holi objasnila je da dok pržite meso treba samo da presavijete komad papirnog ubrusa i stavite ga među hvataljke

PREUKUSAN I BRZ DORUČAK Lepinja sa jogurtom i sirom, savršen zalogaj za nekoliko minuta
Zamesite domaće pecivo koje će vas oduševiti

BRZ I ZDRAV DORUČAK Omlet sa jajima i batatom, spreman za 3 minuta
Započnite dan sa zdravim doručkom

EKSPLOZIJA UKUSA Ekler tortu svi vole - ne peče se, sočna je i kremasta
Isto je kremasta kao i obični ekleri, samo ćete je mnogo brže napraviti
Prema tradiciji, pihtije se pripremaju na Krstovdan, kada se obavezno posti, a jedu se na Bogojavljenje u čast krštenja Isusa Hrista. One su nezaobilazne i na slavi Sveti Jovan.
Sastojci:
- 3 suve i 3 sveže svinjske nogice
- 2 para svinjskih ušiju
- 3 svnjska repa
- 1 svinjska kolenica
- 1 teleća noga
- biber u zrnu, so
- 4 glavice belog luka.
Priprema:
Sve sastojke lepo očistite i stavite ih u veći lonac. Začinite ih po ukusu i nalijte oko 1 litar vode. Šporet uključite na tihu vatru i sve sastojke kuvajte do 5 sati (u zavisnosti od toga koliko vam je meso staro). Tokom kuvanja obavezno, s vremena na vreme, sakupljajte masnoću i penu koja se nakupi na površini.
Da su pihtije kuvane znaćete tako što ćete videti da meso samo otpada sa kostiju (podignite jedan komad, pa ako vam meso samo sklizne, pihtije su gotove), a tečnost postaje lepljiva. Tada skinite lonac sa vatre i ostavite sa strane da se prohladi. Ako se mast i dalje skuplja na površini, skinite je.
Prohlađenu smesu procedite kroz gusto sito, a meso i kosti ostavite sa strane i iseckajte na komade željene veličine. Iseckano meso rasporedite u dublje tanjire, preko naseckajte beli luk i u svaki tanjir nalijte proceđenu tečnost. Tako pripremljene pihtije ostavite na treasu ili u frižider da se hlade preko noći. Prilikom serviranja pospite ih ljutom mlevenom paprikom.

OFARBAJTE JAJA ZA USKRS U SMARAGDNO ZELENU Izgledaće otmeno i luksuzno, a trebaju vam samo ove 2 namirnice
Kombinacijom ove dve vrste čaja dobićete savršenu smaragdno zelenu boju.

ŠVARCVALD KOLAČ Raskošni desert sa višnjama kao osmišljen za uskršnju trpezu
Mirisan i neodoljiv desert, gosti će biti oduševljeni.

KIFLICE SA POSNIM MAJONEZOM Biće još bolje od onih iz pekare
Najbolje služite uz posni jogurt ili kiselo mleko.

POSNA MAKOVNJAČA Mirisna i mekana kao duša, neprevaziđenog ukusa
Savršena za sve svečane prilike i slavsku trpezu.

NEŽNA LAVANDA TORTA Kremasta i sočna poslastica nezaboravnog ukusa
Lagana i neodoljiva, nestaće sa stola čim se postavi.
Komentari (0)