STARINSKA MARMELADA OD DUNJA Jednostavno za pravljenje, a ukus baš kao kad baka pravi
Jesen stiže dunjo moja... Dočekajmo ovu jesen uz jedan od najlepših jesenjih ukusa - ukus dunje.
Sastojci
- 4 kg dunja, očišćenih od koštica i semenki, dobro opranih i neoguljenih
- 2 kg šećera
- sok od 2 pomorandže
- sok od 3 limuna
- oko 2 dl vode
Priprema
Dunje stavite da se kuvaju u vodi u kojoj su šećer, sok od limuna i pomorandže.
Kuvajte ih dok dunje ne omekšaju.
Izmiksajte štapnim mikserom ili blenderom u glatku marmeladu.
Tegle operite i sterilizujte u rerni, minimalno 10 minuta na 200°C.
Vruću marmeladu stavite u vruće tegle, dobro zatvorite poklopcima i ostavite da se polako ohladi.
Posluživanje
Ovo je najjednostavniji recept za marmeladu od dunja, u smesu možete samleti ili naseckati orašaste plodove, narandžinu ili limunovu koricu… po ukusu.
Na portugalskom jeziku, naziv za dunju je marmelo. Odatle potiče naziv marmelada, koja se prvobitno pravila od dunje. Dunja se upotrebljava u proizvodnji džemova, pekmeza, sokova i kompota, a povoljno deluje na probavne organe.
MUSAKA OD OSLIĆA Rapsodija ukusa savršena za dane posta, nećete ni primetiti da nedostaje meso
Soćna i slasna, ukućani će stajati u redu za još.
RUSKA SALATA KOCKE Priprema je jednostavna, a nema ko neće uzeti parče više
Dekorativno i sočno, ukrasiće svaku slavsku trpezu, a ukusom oduševiti goste.
MIKADO KOCKE U sočnom spoju sa omiljenim napitkom, tope se u ustima
Savršen spoj slatkiša i kafe, otopićete se od miline.
BAKA STANKIN PREBRANAC Krepi organizam u trenu, po receptu starom 40 godina
Držaće vas dugo sitim, a pravi je raj za nepca.
KIKIRIKI PUTER Kremasti namaz daje šmek svakom desertu, a najlepše ide sa palačinkama
Mažite ga samostalno na hleb ili dodajte u omiljeni desert, šta god da odaberete nećete da pogrešite.
Komentari (0)