STARINSKA MARMELADA OD DUNJA Jednostavno za pravljenje, a ukus baš kao kad baka pravi
Jesen stiže dunjo moja... Dočekajmo ovu jesen uz jedan od najlepših jesenjih ukusa - ukus dunje.

Sastojci
- 4 kg dunja, očišćenih od koštica i semenki, dobro opranih i neoguljenih
- 2 kg šećera
- sok od 2 pomorandže
- sok od 3 limuna
- oko 2 dl vode
Priprema
Dunje stavite da se kuvaju u vodi u kojoj su šećer, sok od limuna i pomorandže.
Kuvajte ih dok dunje ne omekšaju.
Izmiksajte štapnim mikserom ili blenderom u glatku marmeladu.
Tegle operite i sterilizujte u rerni, minimalno 10 minuta na 200°C.
Vruću marmeladu stavite u vruće tegle, dobro zatvorite poklopcima i ostavite da se polako ohladi.
Posluživanje
Ovo je najjednostavniji recept za marmeladu od dunja, u smesu možete samleti ili naseckati orašaste plodove, narandžinu ili limunovu koricu… po ukusu.
Na portugalskom jeziku, naziv za dunju je marmelo. Odatle potiče naziv marmelada, koja se prvobitno pravila od dunje. Dunja se upotrebljava u proizvodnji džemova, pekmeza, sokova i kompota, a povoljno deluje na probavne organe.

BELA TORTA Neodoljiva poslastica sa keksom za savršeno jutro
Slatka i kremasta, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

POSNI PICA PUŽIĆI Prave se lako, a smažu odmah
Slasni i neodoljivi, savršeni za bilo koje doba dana.

LOVAČKI GULAŠ Aromatični specijalitet od mesa u pravoj eksploziji ukusa
Najbolje služite uz domaće njoke ili pire krompir.

DOMAĆI SELJAČKI HLEB Po starom, proverenom receptu, biće mekan kao duša
Dodajte prilog po želji i uživajte.

ZAPEČENE MAKARONE SA SIROM Slasno jelo koje se pravi brzo i lako, od jeftinih sastojaka
Ukućani će stajati u redu za još.
Komentari (0)