SRNEĆA LEĐA Vode poreklo iz Austrije i Nemačke a služile su se u elitnim restoranima kod nas

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Fenomenalna torta koja se peče u kalupu izduženog oblika što podseća na srneći file, pa otuda i naziv.

srneća leđa
Shutterstock

Potrebno je
Za koru:

  • 150 g čokolade
  • 150 g margarina
  • 150 g šećera
  • 100 g mlevenog keksa
  • 30 g kakaoa
  • 150 g mlevenih oraha
  • 6 jaja
  • 1 kesica vanilin šećera

Za fil:

  • 150 g šećera
  • 150 ml mleka
  • 150 g čokolade
  • 150 g putera
  • 1 kašika ruma

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Belanca mutite dok ne dobijete čvrst šne, pa dodajte šećer i žumanca. Umutite, pa dodajte mleveni keks, mlevene orahe i kakao, pa ponovo dobro umutite. Dodajte otopljen margarin i čokoladu istopljenu na pari, umutite, pa smesu izlijte u kalup za pečenje poluvaljkastog oblika. Pecite oko 10 minuta u rerni zagrejanoj na na 180 stepeni. U šerpu dodajte izlomljenu čokoladu, šečer, iseckan puter i mleko, pa kuvajte na srednjoj temperaturi dok smesa ne proključa. Onda smanjite temperaturu i mešajte još 5 minuta dok ne dobijete gušću teksturu.  Dodajte rum na kraju. Prohlađenu koru presecite uzdužno na 3 dela. Preko prve kore nanesite ohlađen fil, pa je prekrijte drugom korom. Ponovite postupak, pa drugi sloj fila prekrijte korom. Preko nje rasporedite ostatak fila iskoristite kao glazuru. Bon appetit!

Komentari (0)

Loading