ZAŠTO SU ŠLJIVE TOLIKO ZDRAVE? Najbolje je da ih jedete svakodnevno, a posebno ako imate ovu bolest

Ivana Pavlović

14:00

Sezonski recepti 0

Konzumiranje šljiva svaki dan može da doprinese brojnim benefitima po zdravlje

šljive
Shutterstock

Šljiva je voće koje sadrži vitamin C, vitamin B6, bakar, vitamin B2, vitamin B3, vitamin K, magnezijum, gvožđe, kalcijum.

Krvni pritisak i zdravlje srca

Sprečiće koagulaciju trombocita koja dovodi do ateroskleroze i drugih bolesti srca.

Nizak glikemijski indeks

Smanjićete rizik od dijabetesa tipa 2. Konzumiranje šljive može da smanji nivo glukoze u krvi, zbog sastojka lutein. Flavonoidi u šljivama će da smanje rizik od otpornosti na insulin.

Pomaže probavi

Niskokalorično voće prvi je izbor kod konstipacije, tj.zatvora.

Uticaće na gustoću kostiju

Ako budete konzumirali oko 100 grama suvih šljiva na dan u periodu od tri meseca možete značajno da povećate markeri u krvi. Ovi markeri su pokazatelj povećanja gustoće kostiju.

 

 

Komentari (0)

Loading