NAJMEKŠI MEDENJACI Poslastica koju vole sve generacije se lako sprema, raj je za sva čula

Ana Klikovac

19:00

Slatki kutak 0

Recept za najmekše medenjake

medenjaci sa belom glazurom
Shutterstock

Medenjaci meki poput jastučeta biće vam omiljeni desert tokom praznika.

Sastojci:

  • 540 g brašna
  •  
  • 2 kašičice mlevenog đumbira
     
  • 1 kašičica sode bikarbone
     
  • ¾ kašičice mlevenog cimeta
     
  • ½ kašičice mlevenih karanfilića
     
  • ¼ kašičice soli
     
  • 180 g putera ili margarina, omekšanog
     
  • 240 g šećera + još 2 kašike
     
  • 1 veliko jaje
     
  • 60 g meda
     
  • 1 kašika vode

Priprema:

Za ove medenjake zagrejte rernu na 175 stepeni C. Stavite 2 kašike šećera u posudu i stavite na stranu. U činiju prosejte brašno, đumbir, sodu bikarbonu, cimet, karanfilić i so. Umutite puter i preostali šećer u posebnoj posudi mikserom, dok ne postan pahuljasto. Umutite jaje, pa umešajte med i vodu.

Prosejane sastojke postepeno mešajte u mešavinu sa medom, dok se dobro ne sjedine. Pobrašnjenim rukama oblikujte 24 loptice veličine oraha. Svaku kuglicu uvaljajte u šećer koji ste odvojili. Stavite medenjake na tepsiju obloženu papirom za pečenje u razmaku od 5 cm.

Pecite u zagrejanoj rerni 8 do 10 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite ih da se ohlade na plehu 5 minuta, a zatim prebacite na rešetku da se potpuno ohlade. 

 

 

Bonus video:

 

 

Možda vas zanima:

Tagovi:

Komentari (0)

Loading