SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
Sočna i kremasta poslastica: Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Sastojci
Za koru:
8 jaja
180 g šećera
2 kašike mlevenih oraha
200 g mlevenog keksa
2 limuna (izrendana korica)
1 vanilin šećer
Za fil:
1,5 l slatke pavlake
200 g čokolade
250 g šećera
Šlag sa ukusom čokolade za dekoraciju.
Priprema:
Razdvojiti belanca od žumanaca. Umutiti belanca postepeno dodavajući šećer.
Dodatu žumanca i vanilin šećer i umutiti da se sve lepo sjedini. Skloniti mikser pa ubaciti keks i orahe. Špatulom ili varjačom umešati suve sastojke.
Na kraju dodati izrendanu koricu limuna.
To uradite ako želite, torta će svakako imati osvežavajući ukus (u originalu se limun ne koristi).
Podelite smesu na dva dela i ispecite dve kore na 180 C oko 15 minuta. Kore je najbolje peći u kalupu od 28 cm obloženim pek papirom. Obe kore podelite na dva dela, tako da dobijete ukupno 4 kore.
Pola pripremljene slatke pavlake skuvati na laganoj vatri sa čokoladom i šećerom. Mešajte konstantno. Pazite na temperaturu jer može lako da vam zagori.
Dovoljno je da se čokolada otopi i da provri. Sklonite sa šporeta i ostavite da se skroz ohladi i stegne. Preostalu slatku pavlaku umutite i sjedinite sa skuvanom.
Filujte, kora fil, kora fil, i tako sve do poslednje kore.
Na kraju premažite preostali deo fila preko zadnje kore i sa strane torte.
Dekorišite tortu umućenim šlagom od čokolade i pospite belu i crnu čokoladu po želji.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)