POSLASTICA NAŠEG DETINJSTVA Krempita po bakinom receptu očaraće vas odmah!

Alo.rs

09:00

Slatki kutak 0

Neodoljivog je ukusa.

POSLASTICA NAŠEG DETINJSTVA Krempita po bakinom receptu očaraće vas odmah!
Shutterstock

Krempita s jagodama

Sastojci:

Za koru:

5 žumanaca

1 jaje

7 kašika šećera

5 kašika ulja

1 šolja mleka

8 kašika brašna

1 prašak za pecivo

Za fil:

200 g šećera

3 pudinga od jagode

7 dl vode

500 g jagoda

5 belanaca

6 kašika šećera

Priprema:

Kora: U posudi umutite žumanca i jaje sa šećerom. Dodajte ulje, mleko i brašno pomešano s praškom za pecivo, pa miksajte u ujednačenu smesu. Dobijenu masu izlijte u nauljenu, brašnom posutu, dublju pravougaonu tepsiju. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok se kora ne odvoji od ivica tepsije. Ostavite da se ohladi. Fil: Iseckajte jagode na kockice, pa ih sjedinite sa šećerom. Sipajte 5 dl vode i promešajte. Sačekajte da proključa, pa nastavite sa kuvanjem još 15 minuta. U manjoj posudi razmutite puding od jagode s preostalom vodom, pa sipajte u ključalu smesu. Nastavite s kuvanjem na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući dok se ne zgusne. Umutite belanca u čvrst sneg pa postepeno dodajte šećer. Dobijeni šam postepeno sipajte u vruć krem od jagoda i lagano mešajte dok se ne dobije ujednačena smesa. Finalni postupak: Vrućim filom prelijte ohlađenu koru. Kolač ostavite na hladnom da se stegne, pa ga isecite na
kocke željene veličine. Krempitu možete posuti prah-šećerom ili preliti sirupom od jagoda.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

kladkaka

KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima

10:30

16 maj, 2024

Slatki kutak

Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.

Komentari (0)

Loading