STARA POSLASTICA SVIMA OMILJENA Probajte ovaj recept na ČAŠE i lenja pita će vas mamiti da uzmete još!
Nema ko ne voli ovaj ukusan desert.

Lenja pita
Možda vas zanima:

PITA U TIGANJU? DA, MOGUĆE JE Najlakša priprema omiljenog obroka za doručak ili večeru
Kada je budete probali, stalno ćete je ovako praviti.
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
NAJUKUSNIJI KOLAČ KOJI ĆETE PROBATI Samo pomešate sastojke, prespite u tepsiju, ispecite i gotovo!
Nikad lakša priprema poslastice.
Sastojci:
Za testo:
250 grama masti
3 jajeta
150 g šećera
50 ml mleka
750 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Za fil:
2.5 - 3 kg rendanih nakiselih jabuka
300 g šećera
2 kašičice cimeta
2 kašike griza
Priprema:
Prvo jabuke stavite u šerpu sa šećerom i cimetom. Izdinstajte fil desetak minuta da se malo zgusne i ispari sok, a dobije lepa komaktnija smesa. Lenja pita sa sirovim jabukama nije istog ukusa. Nema potrebe da skroz ukuvate, kao za džem. Posle 10-ak minuta, dodajte 2 kašike griza da pokupi ostatak vode i ostavite da se prohladi dok napravite testo. Testo zamesite tako što ćete prvo mikserom umutiti mast, vanilin šećer i šećer, zatim i jaja, pa dodati mleko i na kraju dodavati brašno, prašak za pecivo i mutiti dodacima za mikser za testo (one spiralne žice). Na samom kraju možete malo uobičiti prstima, a onda podeliti testo na dva dela. Prvu polovinu rastanjite oklagijom na papir za pečenje, pa tek onda prebacite u pleh. Testo je prhko i uspećete da ga rastanjite na površini, ali nećete moći da ga prebacite odatle.Prvu polovinu testa stavite u pleh, najlakše sa sve pek papirom na kom ste ga razvlačili. Preko sipajte fil od jabuka. Drugu polovina testa takođe možete razvlačiti na pek papiru ili providnoj foliji, pa sa sve njom prebacite u pleh (samo okrenite da kora bude do jabuka). Onda sljuštite foliju ili pek papir sa gornjeg testa. Ne brinite ako se pomerilo, puklo, nije ravno, prstima ga blago pritisnite svuda, a ono će tokom pečenja narasti. Pecite 20 minuta na 200 stepeni, pa još oko 30-35 minuta na 180 stepeni. Sačekajte da se malo ohladi, pa pospite prah šečerom i secite na kocke.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

KOKOS ROLAT Mirisni desert koji budi uspomene sa letovanja, po receptu koji morate da probate
Sočan i lagan desert, za sve prilike kada vam se jede nešto slatko.

DIJETALNO -POSNI PUDING Čokoladno savršenstvo koje će da vam ulepša radnu nedelju
Gotov za tili čas, a topi se u ustima.

NEODOLJIVA TORTICA OD LIMUNA Uživajte u mirisu koji će ispuniti vaš dom
U savršenom slatko-kiselkastom spoju, ukusa za pamćenje.

NEODOLJIVE ČOKO KOCKE Posni kolač mekan kao duša, a uspeva i početnicima
Slatke i kremaste, za sve prilike kada vam se jede nešto slatko.

EGIPATSKI KOLAČ Desert sa medom i bademom koji se topi u ustima
Drugačiji i ukusan, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)