NAJLEPŠE PECIVO SA MAKOM Idealno za svaku priliku, a zamirisaće cela kuća

Ivana Pavlović

15:00

Slatki kutak 0

Pužići, buhtle, štrudla ili slatki hleb.

buhtle sa makom
Shutterstock

Pužići

Potrebno je

  • 600 g mekog brašna
  • 200 ml toplog mleka 
  • 40 g svežeg kvasca 
  • 5 kašika šećera
  • 3 kašike istopljenog putera 
  • 1 čaša (180 ml) kisele pavlake 
  • 1 prašak za pecivo 
  • 1 kašičica soli 

Za fil:

  • 400 g maka 
  • 5 kašika šećera 
  • 6 kašika vrućeg mleka   

Priprema:
Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. U sredini napravite udubljenje i tu stavite šećer, kvasac i toplo mleko. Pokrijte i ostavite da kvasac nadođe. Zatim dodajte ostale sastojke i umesite testo. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu da se udvostruči. Premesite testo i oklagijom rastanjite na debljinu prsta (manje od 1 cm). Za fil pomešajte mak, šećer i mleko i namažite testo. Urolajte i isecite na kolutove. Poređajte u pleh obložen pek-papirom i ostavite da stoji pola sata. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobiju zlatnobraon boju. Po želji, pre služenja pospite šećerom u prahu.

Makovnjača

Potrebno je

  • 600 g mekog brašna 
  • 400 l mlake vode
  • 100 g rastopljenog putera
  • 80 g šećera
  • 30 g svežeg kvasca 
  • 3 kašike ulja
  • prstohvat soli
  • puter za premazivanje

Za fil:

  • 400 g mlevenog maka
  • 300 ml vode
  • 100 g šećera
  • 100 g suvog grožđa
  • 4 kašike ulja

Priprema:
U pola čaše mlake vode (koju ste uzeli od pripremljene količine) razmutite kvasac, kašiku šećera i kašiku brašna i ostavite da nadođe. U činiju sipajte brašno, istopljen puter, mlaku vodu pomešanu sa uljem, šećer i prstohvat soli. Izmešajte i dodajte nadošao kvasac. Zamesite testo. Pokrijte posudu i ostavite da naraste na toplom mestu. Podelite testo na dva dela i rastanjite svaki oklagijom na 1 cm debljine. Za fil, prokuvajte vodu, sklonite sa ringle, pa dodajte ulje, mak, šećer i suvo grožđe. Dobro sjedinite. Na rastanjeno namažite tanak sloj putera, pa fil i urolajte u štrudlu. Stavite obe štrudle u podmazan pleh i odozgo premažite uljem. Ostavite opet na toplom mestu da narastu. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko jedan sat.

Preliveni slatki hleb

Potrebno je

  • 3 jaja
  • 300 g brašna
  • 200 g šećera
  • 180 g putera
  • 100 ml mleka
  • 50 g mlevenog maka
  • 100 ml soka od limuna
  • 1 prašak za pecivo

Za preliv:

  • 150 g šećera u prahu
  • 2 kašike soka od limuna

Priprema:
Istopite puter i ostavite da se prohladi. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i mak. Mikserom umutite jaja i šećer u penastu smesu. Dodajte suve sastojke i mikserom sjedinite. Dodajte ohlađen puter, mleko i sok od limuna. Mutite mikserom da se sve sjedini. Sipajte u podmazan kalup za hleb i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko jedan sat. Čačkalicom proverite da li je sredina suva, tada je kolač pečen. Preliv: Viljuškom mutite šećer u prahu i sok od limuna dok ne dobijete kremastu smesu. Treba da bude ređa da možete preliti kolač, pa ako je potrebno dodajte još malo soka od limuna. Prelijte kolač i ostavite da se stegne.

 

Buhtle

Potrebno je
Za testo:

  • 450 g brašna tip 400
  • 200 ml mleka
  • 20 g svežeg kvasca
  • 1 jaje
  • 5 kašika ulja
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 kašičice soli

Za fil:

  • 150 ml mleka
  • 100 g maka
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašika putera

Priprema:
Testo: U činiju stavite kvasac, jaje, oba šećera i ulje. Mešajte da se kvasac istopi, dodajte mlako mleko, a zatim brašno i so. Umesite meko testo. Pokrijte krpom i ostavite pola sata na toplom mestu da naraste. Fil: Prokuvajte mleko i šećer, dodajte mak i puter i kuvajte desetak minuta uz mešanje. Nadošlo testo podelite na 16 delova. Svaki rastanjite na pobrašnjenoj podlozi, stavite malo fila od maka i zatvorite. Rukama stisnite malo i napravite duguljasti oblik. Buhtle ređajte u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite 15 minuta da narastu. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Posle 15 minuta na svaku stavite komadić putera i pecite dok ne dobiju smeđu boju. Gotove po želji pospite šećerom u prahu.

Komentari (0)

Loading